Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mimohod u Pekingu

Golema vojna parada za Kineze i Putina

parada
Foto: Reuters/PIXSELL
1/22
03.09.2015.
u 18:43

S mimohoda u Pekingu izostali zapadni lideri, osim češkog predsjednika

Na golemoj vojnoj paradi u čast 70 godina od pobjede u 2. svjetskom ratu, na trgu Tienanmen u Pekingu Kina je pokazala 12 tisuća vojnika i puno novog oružja, među ostalim i nuklearnu raketu Dong Feng-26, poznatu kao 'Ubojica Guama', pacifičkog otoka na kojem SAD ima vojnu bazu.

No, raketu koja može pogoditi i američke vojnike na otoku koji je Amerika prisvojila nisu došli pogledati zapadni lideri, nego su poslali izaslanike kao što je Tony Blair i Gerhard Schröder, a češki predsjednik Miloš Zeman bio je jedini europski šef države. Bili su tu ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi očekivani gosti iz Azije. Vojsku su poslale Bjelorusija, Kuba, Egipat, Kazahstan, Kirgistan, Meksiko, Mongolija, Pakistan, Srbija, Tadžikistan i Rusija.

Analitičar Tihomir Cipek kaže kako je izostankom zapadnih lidera opet narušen antifašistički konsenzus.

– Ne služi na čast zapadnim liderima što nisu došli, jer parada nije bila uime kineskog imperijalizma, nego u čast pobjede nad fašizmom oko čega nije bilo nesporazuma ni u vrijeme Hladnog rata – kaže Cipek. Dok Kina priređuje paradu, Japan mijenja ustav kako bi prvi put nakon 2. svjetskog rata japanska vojska mogla intervernirati i izvan Japana.

– Čini se da bi do takve intervencije u sporu s Kinom oko otoka zaista moglo doći, jer da to nije realno, japanska vlast ne bi mijenjala ustav – kaže Cipek, dodajući kako ni parada u Moskvi nije organizirana zbog Ukrajine. No, pitanje je može li se to i privremeno zaboraviti.

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je i smanjenje broja vojnika za čak 300 tisuća. No, to je ipak samo 13 posto kineske vojske koja sad broji 2,3 milijuna vojnika.

Komentara 55

CI
cicibela
19:05 03.09.2015.

Kad Silvana Perica ovoliko zna o kineskoj vojsci i njenom naoružanju, to znači da je kineski vojni mimohod postigao svrhu i da nije istina ovo što piše u naslovu kako je priređen samo za Kineze i Putina. Zapad se ponaša ko noj s glavom u pijesku: ako nisu gledali kinesku vojnu silu, onda ona i ne postoji. Divno!

Avatar Floyd1
Floyd1
18:47 03.09.2015.

Zeman, jedini pametan predsjednik u EU.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:59 03.09.2015.

Nek' nam Kina pošalje koju brigadu ovih dami iz saniteta da se zaustavi epidemija kleptomanije i egomanije u Hrvatistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije