Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FETVA

Glumeći mladu djevojku, zavela vođu ISIL-a i sve opisala u knjizi

muslimanka, burka
Foto: Reuters/PIXSELL
06.05.2015.
u 07:00

Nekoliko dana nakon što je na forumu otvorila profil, javio se Abu Bilal

Francuska novinarka koja piše pod pseudonimom Anna Ernelle danas je glavni cilj militanata ISIL-a, koji je pokušavaju pronaći na sve moguće načine i ubiti. Razlog progonu zbog kojeg je Ernelle već nekoliko mjeseci pod zaštitom policije i na skrivenoj adresi jest "sramota" kojoj je izvrgnula Abu Bilala, jednog od vođa džihadista u Siriji. Istražujući puteve kojima djevojke sa zapada odlaze u Siriju, Ernelle je otvorila lažni profil na nekoliko islamističkih foruma predstavljajući se kao Melodie, 20-godišnja djevojka s juga Francuske koja se nedavno preobratila na islam. U samo nekoliko dana, nakon rasprava u kojima je veličala ISIL, porukom joj se javio Abu Bilal iz Sirije tražeći da porazgovaraju putem Skypea.

– Kad sam ga vidjela, odmah sam shvatila da to nije čovjek religije, nego čovjek zla – kaže Ernelle. Abu Bilal poslao joj je nekoliko svojih fotografija hvaleći se pritom ubojstvima nevjernika koja je počinio. Potom je od "Melodie" zatražio da se uda za njega.

– Naložio mi je da iz Francuske dođem u Amsterdam te da potom odletim u Istanbul gdje će me dočekati ISIL-ova veza, žena koja mlade djevojke odvodi u Siriju. Rekao mi je i da mu ponesem losion za brijanje – piše Ernelle u knjizi "U koži džihadista", u kojoj je opisala svoje iskustvo. Novinarka je pristala i namjeravala je doći do Istanbula kako bi otkrila ženu koja djevojke podvodi džihadistima. No kada je došla do Amsterdama, Bilal joj je poručio da nastavi sama do Sirije nakon čega se vratila u Francusku. Bilal je shvatio o čemu je riječ i poručio joj je da će je ISIL naći ma gdje god se skrivala. Kad su ubijeni karikaturisti Charlie Hebdoa, shvatila je da prijetnje nisu isprazne i skrila se. – Unatoč tomu, sve ovo bih ponovno učinila – kaže Ernelle.

>> Otkriveno tko je žena koja je na Twitteru poticala ljude da se pridruže ISIS-u

Ključne riječi

Komentara 5

UM
umnjak
07:38 06.05.2015.

Hrabra žena koja je pravi novinar koji razotkriva zlo!

MR
Mr. Right
08:28 06.05.2015.

Trebamo vise ovakvih novinara

DU
Deleted user
13:33 06.05.2015.

zanima me koliko je malih koraka od imigranta s čamca do ovakvih terorista... i mi bismo trebali primiti i tolerirati takve.... čuo sam podatak da su Šveđani u svojoj zemlji već postali manjina, dakle 50% su useljenici... naravno, ti useljenicii nisu na vodećim položajima, ali i to je pitanje desetljeća...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije