Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Ruandi

Globalni sporazum protiv opasnih plinova

Locals carry a Cocacola branded refrigerator they looted at a nearby shop during protests in Atteridgeville, a township located to the west of Pretoria Locals carry a Cocacola branded refrigerator they looted at a nearby shop during protests in Atteridgev
Foto: Reuters
16.10.2016.
u 12:10

Riječ je o hidrofluor- karbonatnim plinovima kojih ima i u klima- uređajima i hladnjacima i negativno utječu na okoliš

Više od 150 zemalja postiglo je u Ruandi dogovor koji ekolozi ocjenjuju povijesnim jer će postupno iskorijeniti uporabu hidrofluorkarbonatnih plinova (HFC) koji znatno doprinose globalnom zagrijavanju. Sporazum je postignut u Ruandi nakon dugotrajnih pregovora i konzultacija, a svojevrsni je amandman, dodatak sporazumu iz Montreala.

Postupno provođenje

Dogovor oko HFC-a uslijedio bi nakon Pariškog sporazuma o ograničenju rasta globalnih temperatura koji je postignut lani u prosincu, a na snagu je stupio ovoga mjeseca.

– Ovo je ogroman korak naprijed. On nam daje mogućnost smanjiti zagrijavanje planeta za punih pola stupnja Celzija, vodeći pri tome računa o interesima svake pojedine nacije koja sporazum potpisuje – ustvrdio je američki državni tajnik John Kerry. A stope smanjenja i akcija koja se propisuje ovim sporazumom doista je pripremljena za svaku zemlju potpisnicu pojedinačno. Naime, one su podijeljene u tri kategorije i sukladno svojoj poziciji trebaju prilagoditi industrijsku proizvodnju. U prvoj skupini nalaze se bogate zapadne zemlje poput SAD-a ili zemalja Europske unije koje će uskoro početi s ograničavanjem uporabe HFC-a, da bi do 2019. smanjile njegovu uporabu za 10 posto u odnosu na sadašnju vrijednost. Drugu pak skupinu zemalja čine Kina, zemlje Južne Amerike te otočne države koje bi trebale zamrznuti uporabu HFC-a od 2024. godine.

Treća, posljednja skupina zemalja su države u razvoju, Indija, Iran, Irak, Pakistan i zemlje Perzijskog zaljeva koje neće zamrzavati uporabu HFC-a do 2029. godine. HFC, koji se koristi u cijelom nizu uređaja, posebno u hladnjacima i sustavima za rashlađivanje, jedan je od glavnih uzročnika globalnog zagrijavanja, a drži se da tom klimatskom poremećaju pridonosi gotovo tisuću puta više od emisija ugljikova dioksida. Ipak, dio analitičara drži kako prilikom pregovora nije trebalo stvarati ustupke Kini i Indiji koje su svrstane u drugu, odnosno treću skupinu zemalja jer se radi o državama čija gospodarstva znatno pridonose ukupnoj uporabi HFC-a na planetu.

Greenpeace protiv ustupaka

– Mislim da je ugovor donesen na brzinu jer je Obaminoj administraciji trebalo nešto što će ostati upamćeno u povijesti. Zbog toga su stvarani ustupci koje nije trebalo dati – kaže Paula Tejom Carbal iz Greenpeacea. S druge strane, zagovornici ugovora kažu kako je on odlična nadopuna prošlogodišnjem sporazumu iz Pariza, ali i poticaj svjetskoj industriji jer je jasno kako će znanstvenici u skoro vrijeme doći do rješenja, odnosno do alternative koja će se moći u proizvodnji koristiti umjesto HFC-a.•

>>Prijete epidemije: Zbog globalnog zagrijavanja vraćaju se bolesti koje je medicina davno iskorijenila 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije