Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gleda prema aziji

Gdje bi papa Franjo mogao putovati ove godine? Spominje se i Južna Koreja

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
23.01.2014.
u 13:20

Mediji u BiH su pisali kako bi papa Franjo mogao doći u Sarajevo 21. lipnja i uputiti poziv na mir u povodu stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, ali u Vatikanu opovrgavaju takvo putovanje.

Papa Franjo neće putovati u Sarajevo, ali kamo će ići još osim u Svetu zemlju od 24. do 26. svibnja? Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je izjavio kako se „trenutno ne  izučava nikakvo putovanje u Sarajevo“, premda poziv papi Franji za takvo putovanje postoji. 

Mediji u BiH su pisali kako bi papa Franjo mogao doći u Sarajevo 21. lipnja i uputiti poziv na mir u povodu stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, ali u Vatikanu opovrgavaju takvo putovanje. Prije negoli neki papa počinje pripremati putovanje u neku državu, mora dobiti pozive svih društvenih čimbenika, odnosno osim državnog predsjednika, čelništva lokalne Katoličke crkve i drugih bitnih religija. U Srbiju isto kao i u Rusiju pape nisu mogli putovati jer nisu dobili pozive lokalnih pravoslavnih čelnika. 

No, gdje bi osim u Izrael, Jemen i Palestinu mogao papa Franjo putovati ove godine. Spominje se Južna Koreja, koju bi mogao pohoditi u kolovozu, te Šri Lanka i Filipini koje bi mogao pohoditi  2015. godine. 

„Točno je da se izučava posjet pape Franje Južnoj Koreji, a prilika za to bi bila veliki skup mladih predviđen za polovicu kolovoza ove godine“, izjavio je Federico Lombardi. Papa Franjo, zapravo,  gleda prema Aziji, kontinentu koji Benedikt XVI. nije stigao pohoditi. U pripremi je putovanje u Šri Lanku i na Filipine, ali do njega neće doći ove godine. Lombardi je bio vrlo jasan kada je govorio o papinim putovanjima u Aziju, odnosno kazao je kako su oni u pripremi, dok za putovanje u Sarajevo poziv postoji, ali „nije o tome donesena nikakva odluka“. Isto tako isključio je putovanje u Ugandu o kojem se također govorilo. 

Na povratku iz Rija de Janeira, prošlog ljeta, papa Franjo je kazao kako će njegov novi pohod „Južna Amerika morati još počekati“, ali „mislim da bi se moglo ići u Aziju“. Dakle, i papa Franjo je najavio svoja buduća putovanja. Tada je kazao kako ima pozive iz Šri Lanke i Filipina, te kako njegov prethodnik nije bio u Aziji. Benedikt XVI. je bio u Australiji, Europi, Americi i Africi, ali ne u Aziji. U govoru diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, 13. siječnja, papa Franjo je kazao kako u povodu 50. godišnjice diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Koreje „bih htio moliti Boga dar pomirenja na poluotoku sa željom, za dobro cijelog koreanskog naroda, da se zainteresirane strane ne umore u traganju za točkama susreta i mogućih rješenja“. 

Vatikan dakle želi ujedinjenje koreanskog naroda, a papa Franjo će to kazati i tijekom posjeta Južnoj Koreji.

>> Vatikan: Nije u pripremi posjet pape Franje Sarajevu

Komentara 1

SN
snikers1
15:04 23.01.2014.

daj manite nas vise ovog smjeska, ima puno boljih vijesti od budalestina iz vatikana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije