Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ KRIZE

Gambijski autoritarni vođa predao vlast: Na čelo države dolazi bivši zaštitar trgovačkog lanca

 Yahya Jammeh
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.01.2017.
u 21:33

"Danas bez grižnje savjesti predajem vodstvo ove velike nacije", rekao je Jammeh na državnoj televiziji.

Autoritarni čelnik Gambije Yahya Jammeh u subotu je objavio da se povlači zbog pritiska regionalnih vojnih snaga koje su ovog tjedna ušle u tu zapadnoafričku državu nakon što je on odbio priznati poraz od predsjednika Adame Barrowa na izborima.

Jammeh prema dogovoru s afričkim čelnicima treba otići u progonstvo, a njegova vladavina koja traje od 1994., otkad je izvršio puč, završila je objavom na državnoj televiziji.

Jammeh nije imao previše izbora kad je u četvrtak oko 7 tisuća vojnika iz Senegala i Nigerije ušlo u Gambiju s tenkovima i ratnim zrakoplovima, spremnih i da uđu u glavni grad Banjul jer Jammehova vojska nije pružala otpor

Jammehova vlada poznata je po mučenju i ubijanju protivnika i po gušenju otpora, pa će njegov odlazak vjerojatno biti pozdravljen od pristaša demokracije, te biti viđen kao trijumf afričke diplomacije. 

"Danas bez grižnje savjesti predajem vodstvo ove velike nacije", rekao je Jammeh na državnoj televiziji.

"Svima onima koji su me u ovom periodu podržali ili bili protiv mene pozivam da stave interese naroda Gambije iznad svih stranačkih interesa, te da radimo zajedno, kao jedna nacija", naglasio je, dodavši kako je njegov odlazak državni interes, te da je zahvalan što nije došlo do krvoprolića

U posljednjem pokušaju da zadrži vlast, Jammeh je ovog tjedna proglasio izvanredno stanje i otpustio kabinet, a parlament mu je produžio mandat za tri mjeseca. Oko 45 tisuća ljudi pobjeglo je preko granice u Senegal. 

Barrow, 51-godišnjak koji ga je porazio na predsjedničkim izborima, vođa je oporbene koalicije za koju su rijetki vjerovali da može uspjeti. Barrow je u četvrtak prisegnuo kao predsjednik u gambijskom veleposlanstvu u Senegalu, te je pozvao na međunarodnu podršku

"Vladavina straha je protjerana iz Gambije zauvijek", rekao je novi vođa okupljenima u Dakaru

"Svima vama koji su zbog politike morali pobjeći iz naše države poručujem da su sada slobodni vratiti se", dodao je bivši zaštitar trgovačkog lanca Argos.

Gambijska politička kriza bila je ispit za regionalni savez ECOWAS u kojem se nalazi 16 zapadnoafričkih država i među čijim čelnicima je Jammeh bio najdugovječniji. Vojnu intervenciju podržali su i Ujedinjeni narodi i Afrička unija. 

Gambijske plaže na atlantskoj obali popularna su turistička destinacija za Europljane. Turizam, proizvodnja kikirikija i prekooceanske pošiljke ključne su za gospodarstvo te države od 1,8 milijuna stanovnika. Oćekuje se da će njezin BDP u 2017. narasti za 4,5 posto, tvrdi Svjetska banka.

>> Senegalski vojnici ušli u Gambiju iz svih smjerova: Predsjednik odbija predati vlast

Komentara 3

DA
Darko22
00:05 22.01.2017.

Na čelo države također dolazi osoba koju je podržao george soroš..mislim da to dovoljno govori.

VV
Vrana Veritas
00:09 22.01.2017.

Bravo konačnoj uljuđenoj tranziciji u Gambiji! Da je bilo imalo razuma i dobronamjernosti, sličnim posredovanjem UN, EZ i drugih centara moći, (situaciju je zapetljao i ruski general Jazov, pokušajem državnog udara, na Crvenom trgu u Moskvi, info. samo za dobrere poznavatelje iza kulisa), morala je slično biti razriješena i uzavrela situacija razdvajanja (disolucija), socijalističke (komunističke, pohabane ere) Jugoslavije, bezkonfliktno, tj. bez pogodovanog ratnog huškanja, masakra i etničkih čišćenja, ali bi bilo prilike za suočavanjem s autoritarnom (uravnoteženom lustracijom, koju se i danas, kao i ratno profiterstvo i kvazi pretvorbu, izvrdava). S dobrim željama demokraciji i Gambiji. The Crow of Truth.

Avatar soliloquy
soliloquy
02:15 22.01.2017.

Naslov zvuči kao kakva vijest iz Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije