Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanska valuta

Funti nema spasa, dani su joj odbrojeni

File photo illustration of a two Euro coin pictured next to a one Pound coin on top of a portrait of Britain's Queen ElizabethA two Euro coin is pictured next to a one Pound coin on top of a portrait of Britain's Queen Elizabeth in this file photo illustr
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.07.2016.
u 22:30

Analitičari predviđaju pad funte na samo 1,2 dolara do kraja godine, što bi značilo da bi se mogla prodavati za manje od 8,5 kuna

Iako se tržište kapitala u Velikoj Britaniji oporavilo nakon objave rezultata referenduma o izlasku iz Europske unije, valuta koju su Britanci, među ostalim, htjeli sačuvati Brexitom izgubila je veliku bitku u ratu svjetskih valuta.

I dalje je u odnosu na dolar u minusu od 11 posto, dok je euro u odnosu na funtu ojačao 9,5 posto. Analitičari kažu da to nije kraj, već da će funta padati pa će se do kraja godine moći kupiti za 1,25 dolara, što bi bila njezina najniža vrijednost u posljednjih 40 godina. Zapravo po tome bi funta stajala samo 8,7 kuna.

Unicredit bank ide i korak dalje i predviđa jačanje dolara na samo 1,2 dolara za jednu funtu. Dan prije Brexita za 1 funtu moralo se izdvojiti 9,78 kuna, a jučer je po srednjem tečaju HNB-a koštala osjetno jeftinije – 9,02 kune. Stručnjaci objašnjavaju da su se dionice oporavile jer je britanski izvoz pojeftinio zbog pada valute pa se očekuje da će rasti, ali s druge strane Otoku sve europske usluge postaju skuplje. U našem je slučaju najbitniji utjecaj pada vrijednosti funte na turističku potrošnju, koja bi mogla zabilježiti manji volumen s obzirom na to da građanima Velike Britanije novac vrijedi desetinu manje, odnosno Britancima sve postaje 10 posto skuplje.

>>Isplati li se kupiti funtu nakon naglog pada?

Ključne riječi

Komentara 41

JO
John80
23:35 03.07.2016.

Kakav kolaps čeka njihovu ekonomiju vidi se po Londonskoj burzi koja je na 6-mjesečnom maximumu. Preko noći postali su konkurentniji/jeftiniji za 12%. U biti rade sve suprotno od Hrvatske. Netko je očito u krivu, sudeći po prošlosti čisto sumnjam da su to Britanci.

DU
Deleted user
23:24 03.07.2016.

nema problema zamjenit će je kunom

PA
Pax
08:43 04.07.2016.

Novinarka je totalni diletant. Piši o Severini a ne o ozbiljnim stvarima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije