Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena Sveta godina milosrđa

Papa Franjo zatvorio Sveta vrata naglasivši kako ona Isusova milosrđa ostaju otvorenima

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.11.2016.
u 11:50

Tijekom ove Svete godine milosrđa Rim je pohodilo oko 20 milijuna hodočasnika

Papa Franjo zatvorio je danas Sveta vrata jubileja milosrđa na bazilici sv. Petra naglasivši kako „ostaju široko otverenima ona milosrđa, a što je Isusovo srce“. Zaključena je tako izvanredna Sveta godina milosrđa službeno otvorena 8. prosinca 2015. Franjo je, uz posebnu liturgijsku svećanost, zatvorio Sveta vrata na bazilici sv. Petra koja će ostati zatvorena do redovne Svete godine 2025.

Po prvi puta u povijesti ovaj jubilej bio je drugačiji od prethodnih, jer su sveta vrata otvorena na svim katedralama cijeloga svijeta, a zatvorena su 13. studenoga. Prvi puta su i jedna sveta vrata otvorena prije onih na bazilici sv. Petra.

Papa Franjo je 29. listopada otvorio sveta vrata na katedrali u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike tijekom njegova pastoralnog putovanja u Afriku. Franjo je jutros na svome Twitteru upisao neka „Jubijel milosrđa, koji se danas zatvara, nastavi donositi plodove u srcima i djelima vjernika“.

Papa Franjo je u homiliji pozvao vjernike da ne budu „zavedeni vlašću i uspjesima, već da nastave u djelima milosrđa“. „Koliko puta, pa i među nama, se tragalo za zadovoljavajućom sigurnosti koju nudi svijet. Koliko smo puta bili u iskušenju da siđemo s križa. Privlačna snaga vlasti i uspjeha izgledala je lakim i brzim putom za širenje Evanđelja, zaboravljajući brzo kako djeluje Božje kraljevstvo.

Ova jubilarna godina milosrđa pozvala nas je da ponovno otkrijemo središte, da se vratimo temeljnome“, kazao je Franjo te je pozvao vjernike na molitvu Gospodina da se nikada ne zatvore vrata pomirenja i oprosta. „Kao što Bog vjeruje u nas beskrajno i iznad naših zasluga, tako smo i mi pozvani da usadimo nadu i damo drugima mogućnost.

Jer, premda se zatvaraju Sveta vrata, ostaju uvijek širom otvorena za nas prava vrata milosrđa, a što je Isusovo srce“, rekao je Franjo koji je poslije mise potpisao apostolsko pismo „Misericordia et misera“ o protekloj Svetoj godini milosrđa, a koja će u ponedjeljak biti predstavljeno novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici, dakle javnosti. 

Tijekom ove Svete godine milosrđa Rim je pohodilo oko 20 milijuna hodočasnika. Bile su poduzete posebne mjere sigurnosti i sve je proteklo bez incidenata.

>> Papa Franjo: Virus neprijateljstva je među nama

Komentara 2

ST
stomugromova
12:08 20.11.2016.

On se najbolje zabavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije