Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CALAIS

Francuzi ruše 'Džunglu' i 1000 djece bacaju na ulicu

calais
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.09.2016.
u 22:00

Francuske vlasti nemaju nikakve planove za zbrinjavanje mališana koji su se u izbjeglištvu našli bez ikoga svoga

Francuske vlasti najavile su da će u sljedeća četiri tjedna buldožerima sravniti “Džunglu”, ilegalni izbjeglički kamp u Calaisu, no nemaju nikakvih planova što će s više od tisuću djece koja se nalaze u tom kampu, a nemaju nikoga odraslog uz sebe.

Britanski dnevni list The Guardian objavio je da francusko ministarstvo unutarnjih poslova i ne razmišlja o planovima za premještaj te djece na druge lokacije. Oni su samo humanitarne organizacije izvijestili da će kamp biti srušen i da ih u načelu nije briga što će se dogoditi s djecom.

Uz to, francuska vlada nada se da će Britanci poštovati svoje obećanje da će pomoći djeci izbjeglicama iz Calaisa. Još u svibnju sada bivši britanski premijer David Cameron obećao je da će Velika Britanija prihvatiti tri tisuće djece koja se u izbjeglištvu nalaze bez roditelja i rodbine. No do sada je u tu zemlju ušlo samo 30 djece, iako više od 400 djece iz Calaisa ima rodbinu u Velikoj Britaniji i zakonsko pravo da uđe u tu zemlju.

Za njih nemaju smještaj

No britansko ministarstvo unutarnjih poslova nije se izjasnilo hoće li barem toj djeci omogućiti ulazak u zemlju nakon što logor u Calaisu bude sravnjen sa zemljom. Guardian piše da je sve ovo izbilo na vidjelo kada su francuske vlasti humanitarne organizacije prošloga tjedna izvijestile da će na drugim mjestima u Francuskoj biti organiziran smještaj za 9000 izbjeglica, uglavnom obitelji, ali da nema adekvatnog smještaja za djecu koja su u Calaisu sama. Tada su humanitarci izračunali da će oko 850 djece nakon rušenja ostati na ulici, bez ikakve skrbi. Djelatnicima humanitarnih organizacija koji su unutar kampa u Calaisu organizirali sigurnu zonu za ovu djecu, vlasti su rekle da nemaju nikakvo rješenje za djecu jer se nadaju da će se za njih pobrinuti Velika Britanija.

Ustrašeni i traumatizirani

Humanitarci kažu da je riječ o ustrašenoj i traumatiziranoj djeci koja se svega boje. Stoga strahuju da će se ti mališani razbježati kada budu rušili kamp pa će ih biti nemoguće naći i pružiti im pomoć. U jednom pokušaju rušenja dijela kampa početkom ove godine djeca su se razbježala, a njih 129 humanitarci više nikada nisu uspjeli pronaći. U nedostatku ikakvog suosjećanja od francuskih vlasti, humanitarci su već započeli s uspostavom sustava koji će im omogućiti da tu djecu ipak pronađu i smjeste na sigurno.

>> Velika Britanija gradit će zid visok 4 metra kako bi zaustavila migrante

Komentara 7

Avatar istina007
istina007
22:37 25.09.2016.

Evo prošle nedelje iz dzungla napali su mađarsju kamion sofera sa šipkama i zamalo nisu ga ubili. Ovu džunglu su trebali odavno srušiti jel svaki dan je napadnut sofer da bi izbegnicimoglu bi se sakriti na neki kamion a onda sofer plafi debeo kaznu na granicu. Dece koje su tamo treba smestiti u neki dom gde bi bili bezbedni gde bi dobili hranu. A ovi koji napadaju sofere bez pitanja poslati ih odakle su došli.

DA
Darko22
22:35 25.09.2016.

Među tom hordom nema ni 100 djece.

Avatar lvan12
lvan12
22:19 25.09.2016.

Bacaju ih na ulicu a bili su gdje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije