Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA

Šefovi neće moći radnicima slati e-mailove nakon radnog vremena

francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.05.2016.
u 06:00

Provjera e-pošte nakon radnog vremena nije dobra za psihološko stanje radnika

Novi zakon o radu u Francuskoj, koji je tek u proceduri i zbog kojeg Francuzi prosvjeduju na ulicama, donosi i neke novosti koje bi mnogi rado primijenili u svojim zemljama. Predviđa se tako da se u poduzećima utvrde pravila po kojima se radnike može uznemiravati nakon radnog vremena.

Prije dvije godine u Francuskoj je sklopljen dogovor između dvaju sindikata i poslodavaca u konzultantskim i inženjerskim tvrtkama da zaposlenici imaju pravo biti odsječeni od interneta najmanje 11 sati na dan. No, inozemni mediji to su prenijeli kao zabranu slanja e-mailova radnicima nakon 18 sati, a i u Njemačkoj se razmišljalo o takvoj zabrani.

Provjera e-pošte nakon radnog vremena nije dobra za psihološko stanje radnika, a ako već nije riječ o zabrani, bilo bi dobro barem utvrditi pravila, kako to sad predlaže francuska vlada. U tvrtkama s više od 50 zaposlenih o tome bi pregovaralo radničko vijeće. Tako bi radnicima bio zaštićen privatni život i imali bi dovoljno vremena za odmor.

>> Deseci tisuća prosvjedovali protiv izmjena zakona o radu, policija upotrijebila vodene topove

>> Nogometno je prvenstvo glavni adut sindikatima

Komentara 1

OS
osica
14:06 30.05.2016.

Bravo francuzi. nadamo se da će se i ostali u EU na vas ugledati. "Do sada radnici su vlasništvo poslodavca 24 sata nadan, pa može s njima raditi što hoće, posebno u Hrvatskoj. Oni koji još rade i na "maloo odgovornijim stručnim poslovima koje, gazda nije popunio svojim pametnima " nemaju nikad mira. Ako hoces mir poslije " minimalnog radnog vremena od desetak sati svaki dan, gdje ti se prekovremeni sati ni ne računaju i ne plaćaju , možeš dobiti samo nogomet." I tako mladi nam rade cijeli dan " s mačem otkaza iznad glave" a mi se čudimo da nemaju obitelji, djece..... Ma, baš smo "najerno naivni" , pa tu temu naši spasioci nataliteta uvijek zaobilaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije