Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2015. u 20:20

Njemačka i Britanija i u tursko-ruskoj krizi šute, dok Hollande predstavlja malu, ali čvrstu kariku koja povezuje svijet u borbi protiv ISIL-a

Iako je NATO načelno i stidljivo stao uz svoju članicu Tursku, jasno je da je Savez ljutito primio vijest o Erdoganovu zračnom igrokazu. Ne zbog toga što je, ne svojom krivicom, došao na rub sukoba s Rusijom, saveznike više zabrinjava što Moskva sada pojačava angažman u Siriji. I što će kao žrtve ovoga tursko-ruskoga sukoba izvisiti Turkmeni jer će Putin htjeti osvetu za pogibiju pilota i rušenje helikoptera. U tom području, dakle u džepu na sjeverozapadu Sirije, živi nekih 15 do 20 tisuća Turkmena u pedesetak naselja. Dosad su uglavnom obrađivali zemlju ali sada su prisiljeni ratovati. Puške nose čak i starci i starice koji će se teško oduprijeti ruskim i sirijskim komandosima ako krenu u akciju čišćenja sjevera Latakije. Svoje negodovanje turskim ponašanjem NATO dakle nije javno izrekao, ali je poslao nekoliko zanimljivih poruka. Najzanimljivija je ona poslana putem CNN-a gdje je bivši glavni zapovjednik NATO-a Wesley Clark objasnio kako je rušenje ruskog aviona turski, a ne NATO-ov čin, i da NATO ne sudjeluje u zračnoj obrani Turske. Još gore po Tursku – Clark je decidirano naveo kako je ISIL sunitska teroristička organizacija koja napada šijite što je u interesu Turske i Saudijske Arabije. I da te dvije moćne sunitske zemlje ne žele vidjeti most između prošijitskih Irana, Iraka, Sirije i Libanona koji bi ih izolirao jednu od druge. Jedan državnik odlično koristi ovu situaciju: francuski predsjednik Francois Hollande krenuo je u misiju smirivanja strasti i danas će biti kod Putina. Ljubavnik iz Elizejske palače dosad je često ismijavan, no ratni ga je ambijent pretvorio u najangažiranijeg europskog političara.

Ukoliko će ova krizna situacija iznjedriti preslagivanjana na geopolitičkoj sceni, Francuska se očito namjerava postaviti kao novi lider Europe.

Suzdržana Njemačka i povučena Britanija bave se svojim problemima, Berlin izbjeglicama a London izlaskom iz Europske unije, dok za to vrijeme Hollande predstavlja malu, ali neobično čvrstu kariku koja povezuje svijet u borbi protiv ISIL-a.

>> Sve članice EU pružit će potporu operacijama Francuske u Siriji

Od petka na kioscima - Upoznajte pozadinu terora: Detalji o usponu najmoćnije terorističke organizacije modernog doba komunikacija

Komentara 11

Avatar d-ano
d-ano
22:18 26.11.2015.

,,,sad je postalo vidljivo da je Merkel-Ferkel sa svojom politikom u Eu nanela stete cijeloj UNiji,,,,,,,francuzi pokusavaju spasit diplomatijom sa Rusima sto s e moze jos spas,,it,,, mozda francuzi i odigraju veoma znacajnu ulogu u svemu tome jer im goriu u svemu tome jer im gori kucaaaa,,,,,,,,,,,,,,

Avatar plejer_as
plejer_as
22:59 26.11.2015.

jes! Francuska i Rusija, zajedno.

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
20:32 26.11.2015.

Hollande je dugo spavao, mozda se probudi i vidi da Ameri brane samo svoje inerese i Evropa nahebe zbog njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije