Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

Hollande: Učinit ću sve kako bi se uništila vojska fanatika

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.11.2015.
u 12:28

"Nećemo popustiti ni pred strahom, ni pred mržnjom", rekao je francuski predsjednik, jedini govornik na komemoraciji

Petnaest dana nakon najgorih napada u svojoj povijesti, Francuska je danas odala počast, u prisustvu obitelji žrtava, mrtvima i ranjenima u pariškim napadima 13. studenoga kada je poginulo 130 ljudi.

Nakon intoniranja francuske himne, minutu šutnje predvodio je francuski predsjednik Francois Hollande, a potom se čula "Quand on n'a que l'amour" (Kad ne ostaje ništa osim ljubavi) Jacquesa Brela.  Dok su jedno po jedno čitana imena žrtava, na velikom platnu vrtjele su se njihove fotografije.

"Nećemo popustiti ni pred strahom, ni pred mržnjom", rekao je francuski predsjednik, jedini govornik na komemoraciji. "Oni koji su pali 13. studenoga utjelovljuju naše vrijednosti, i naša je zadaća sada, više nego ikad, da učinimo da one žive. Nećemo popustiti ni pred strahom, ni pred mržnjom. Ako nas uhvati bijes, stavit ćemo ga u službu mirne odlučnosti da branimo našu slobodu", rekao je Hollande u govoru koji je trajao petnaestak minuta.

Svečano je obećao da će sve učiniti kako bi se "uništila vojska fanatika". Osudio je "hordu ubojica" koji su djelovali "uime ludila i prevarenog Boga".

Oko 2000 ljudi okupilo se kako bi sudjelovalo na komemoraciji u kompleksu Les Invalides, pariškom spomeniku impozantne pozlaćene kupole gdje počiva car Napoleon. Svečanost se odvijala u nazočnosti članova vlade i čitave političke garniture, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

Hollande je upravo pristigao iz Moskve gdje je u četvrtak pokušao ojačati međunarodnu vojnu koaliciju protiv IS-a koji je preuzeo odgovornost za napade 13. studenoga u Parizu.

Predsjednik Hollande odao je počast "jednoj generaciji", izrešetanoj u koncertnoj dvorani Bataclan i na terasama pariških barova i restorana čiji je prosjek godina 35.

Neke obitelji žrtava odlučile su bojkotirati svečanost. Optužuju socijalističku vladu da nije dovoljno odlučno reagirala nakon prvog vala napada u Parizu, u siječnju. Sedamnaest osoba tada je smrtno stradalo u napadima na satirički dnevnik Charlie Hebdo, policiju i trgovinu košer hrane.

Hollande je pozvao Francuze da se pridruže događaju na način da izvjese plavo-bijelo-crvenu zastavu na prozorima.

Svečanost se uživo prenosila na nekoliko televizijskih kanala.

>> Eagles of Death Metal: Jedva čekamo da se vratimo u Pariz i ponovo zasviramo u Bataclanu

>> U Njemačkoj uhićen 34-godišnjak zbog trgovine oružjem – prodao je oružje napadačima na Pariz?

Komentara 11

Avatar d-ano
d-ano
13:59 27.11.2015.

,,,,,,,,,,,KInezi dolaze,,,,,,,,,,,,,gospodo,,,,,,,,

Avatar wratnik
wratnik
18:31 27.11.2015.

Dali netko ovo vjeruje staje Holande rekao, - da nije to mozda samo pravdanje pred francuskim narodom? kojim se pokusava kao i nama ostalima zatajiti pravu istinu - vidit cemo koliko cemu narad vjerovati. Svi oni sada putuju u Rusiju,, iz cjele Evrope sagnute glave....i kojeg cuda, nije ih stid kako su posljednje tri godine zajebavali Ruse. Sada kad su dozivili u miliardima u vlastitim drzavama gubitke, dobili probleme sa Islamom, pomogli Rusiji da se bez ikoga ojaca i postaje FAKTOR....postalo im jasno koju losu politiku su vodili jer su bili ludog uvjerenja kako ce porusiti Putina i zagospodariti Rusijom. Licemjeri.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
16:02 27.11.2015.

Sve sto se moze poduzeti protiv ove kuge je dobra stvar da ne kazem odlicna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije