Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na ISIL

Krstarećim raketama po islamistima

avion
Foto: Youtube Screenshot
1/8
23.09.2014.
u 19:06

Udari na islamiste u Siriji prve su borbene akcije u kojima sudjeluju i borbeni zrakoplovi F-22 Raptor. Poznat po svojim manevarskim sposobnostima, F-22 danas je najbolji lovac bombarderi na svijetu, no neko je vrijeme bio prizemljen zbog tehničkih problema

Snage SAD-a i pet arapskih država počele su danas ujutro napade na islamiste ISIL-a u Siriji.

– Na moju zapovijed počeli su udari na ISIL u Siriji, a u tome imamo pomoć prijateljskih zemalja – izjavio je danas u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama. Za udare na nekoliko desetaka ciljeva korišteni i su borbeni zrakoplovi, bespilotne letjelice i krstareće rakete Tomahawk koje su lansirane s brodova stacioniranih u Perzijskom zaljevu. Videa lansiranja na svojem je YouTube kanalu objavila Američka mornarica.

Ciljevi napada, potvrdio je Pentagon, bili su centri za obuku ISIL-a, zapovjedni i kontrolni centri islamista, vozila te skladišta ISIL-a. U ovim je napadima poginulo, procjenjuje se, najmanje 70 islamista.

U napadima su aktivno sudjelovale i snage pet sunitskih muslimanskih zemalja.

Rusi u akciju s Assadom

I dok je SAD položaje ISIL-a gađao raketama, njihovi partneri iz zemalja Zaljeva, tj. Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina te Jordana bombarderima su sudjelovali u napadima na položaje IS-a u provinciji Raka u Siriji.

Dok su zrakoplovi Saudijske Arabije, Katara i Bahreina čuvali nebo iznad Sirije, bombarderi UAE i Jordana izveli su gotovo 40 napada na položaje i baze ISIL-a u gradu Raki te blizu lokacije vojne zračne luke Tabka, Ain Isa i Tal Abijad. Zbog straha od moguće osvete džihadista, zemlje Zaljeva koje sudjeluju u zračnim napadima nisu se službeno očitovale o njima. Jedino priopćenje koje je stiglo je iz kraljevskog zrakoplovstva Jordana u kojem kažu kako su njihovi zrakoplovi bombardirali položaje ISIL-a na sirijskom teritoriju duž granice s Irakom. Osama Shood, savjetnik u ministarstvu informiranja Sirije, potvrdio je za Večernji list da je sirijska vlada od američkog državnog tajnika Johna Kerryja, samo nekoliko sati prije samog napada, dobila pismo kojim je obavještava da će napasti Islamsku državu iz zraka. U međuvremenu, izraelska protuzračna obrana oborila je sirijski MiG-21 koji je nakon bombardiranja položaja pripadnika ISIL-a blizu Golanske visoravni ušao u izraelski zračni prostor.

Da postoji tajni dogovor između Irana i SAD-a o borbi protiv ISIL-a, dokazuje i činjenica da pripadnici Hezbollaha i prosirijske naoružane skupine grupiraju svoje snage i pripremaju kopnenu ofenzivu na Ersal na istoku Libanona te na područje Qalamuna, u kojem se nalazi uporište ISIL-a.

I Kinezi se spremaju

Istodobno, u borbu protiv islamskih militanata na području Sirije planira se uključiti i Rusija. Doduše, ona se neće priključiti međunarodnoj koaliciji koju vodi SAD, već ulazi u zajedničke akcije protiv ISIL-a s Assadom. Još nisu poznati detalji ruskog sudjelovanja u razbijanju islamskih militanata, no pretpostavlja se da će u tu svrhu biti korišteno rusko ratno zrakoplovstvo i dalekometne rakete.

I Kina najavljuje moguće uključivanje u akciju zbog kineskih muslimana Ujgura koji se bore u ISIL-u, a ako se to dogodi, prvi put u povijesti tri najjače aktualne vojne sile ratovat će protiv istog neprijatelja. Zračni udari protiv ISIL-a u Siriji važni su zbog dva razloga. Prvo, to je prvi put da zapadno ratno zrakoplovstvo djeluje u dubini sirijskog teritorija, a drugo, podjednako bitno, jest uključivanje sunitskih zemalja poput Saudijske Arabije i Katara.

>> 'Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo napali teroriste'

Komentara 75

GL
Glista
23:39 23.09.2014.

Van teme, ali pošto ovdje redovno provociraju istočne komšije, evo jednog detalja koji će ih "razveseliti": Slušao sam intervju na CNNu sa jednim Američkim generalom u mirovini koji je naglasio da će kad tada trebati protiv ISILa ići pješadijom ("boots on the ground"), jer samo zračni napadi ni u jednom slućaju u povijesti nisu prisilili drugu stranu na predaju... onda se malo zamislio, pa ispravio: "Pardon, osim kampanje na Kosovu 1999. Srbi su se predali bez da smo trebali slati pješadiju". Dakle, Srbi JEDINI u povijesti koji su se predali bez da je neprijatelj kročio na njihovo tlo. JEDINI. Još jednom: JEDINI.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:12 23.09.2014.

NATO...Hvala Bogu što su primili nas i Albaniju u savez..Hrvatska, NATO, EU i Saveznici zauvijek!!

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:19 23.09.2014.

F-22 je lovac presretac i nema mogucnosti nositi krstarece rakete, dakle to je pogreska broj jedan. Pogreska broj dva je da je Izrael srusio Sirijski avion Sukhoi a ne Mig-21, a pogreska broj tri je da je Sirijski avion srusen nad Golanskom visoravni sto je Sirijski okupirani teritorij jos od 1967, (koji je Izrael anektirao, gle divnog li cuda bez sankcija) a ne Izraelski. Bilo bi dobro imati novinara koji zna cinjenice ili barem tocno prevesti prepisani clanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije