Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tsipras poslao zahtjev

Nakon burne rasprave Grčka službeno zatražila još novca

tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.07.2015.
u 15:10

Tsiprasu je na njegov govor oštro odgovorio njemački konzervativac M. Weber koji mu je poručio kako rezanje dugova neće naštetiti bankarima, već će drugi platiti njihove dugove. – Ne lažite ljudima – poručio mu je

Grčka je i službeno zatražila trogodišnji paket pomoći od kreditora te je dala obećanje da će početi provoditi neke od njihovih zahtjeva početkom sljedećeg tjedna, javlja The Wall Street Journal.

U grčkom zahtjevu piše da će vlada početi provoditi mjere koje se tiču oporezivanja i mirovina, no ne navodi se više detalja.

Ovo pismo je prvi korak prema ispunjavanju zahtjeva međunarodnih kreditora koji su Ateni dali rok do nedjelje da iznese plan mjera u zamjenu za dodatno financiranje koje će izvući zemlju iz bankrota i još gorih ekonomskih previranja.

Burna rasprava u Europarlamentu i žestoka "paljba" po Tsiprasu

Grčki premijer Alexis Tsipras održao je danas govor u Europskom parlamentu u kojem je rekao da je politika rezova zarobila grčku ekonomiju u začarani krug recesije. – To nije bilo okretanje leđa Europi, to je bio povratak temeljnim europskim vrijednostima – rekao je Tsipras i dodao da je Grčka pretvorena u laboratorij za politiku štednje i rezova.

Tsipras je rekao da su dobili mandat kako bi donijeli socijalno pravedno rješenje problema. – Mislim da se grčki narod postavio, moramo slušati što je rekao. Ovo je bio hrabar izbor grčkog naroda – rekao je Tsipras.

Ovo nije grčki problem, ovo je europski problem, a europski problemi traže europska rješenja – poručio je Tsipras. Dodao je da Grčka treba sporazum sa svojim susjedima koji pokazuje da "ima svjetla na kraju tunela" i koji donosi potrebne reforme, prenosi Guardian.

Weber oštro po Tsiprasu: Ne lažite ljudima, rezanje dugova neće naštetiti bankama

Tsiprasu je oštro odgovorio šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke, njemački konzervativac Manfred Weber. – Ako nam dolazi grčki premijer, trebao bi se ispričati za one krajnje neprihvatljive izjave, a on je šutke prešao preko njih – poručio je Weber koji je istaknuo da su Tsipras i njegova Vlada odgovorni za ovu europsku krizu. – Uništavate povjerenje u Europi – dodao je Weber. – Gospodine Tsipras, europski ekstremisti vam plješću. Okružili ste se krivim prijateljima – rekao je Weber.

Ne lažite ljudima, rezanje dugova neće naštetiti bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim djelatnicima u Finskoj – rekao mu je Weber.

'Grčka mjesečari prema grexitu'

Vođa liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt upozorio je da Europa "mjesečari prema grexitu". Poručio je Tsiprasu da prekinu klijentelistički sistem u grčkoj politici, kao što je nagrađivanje pristaša poslovima, da smanje javni sektor i prekinu povlastice vojsci, Pravoslavnoj crkvi, grčkim otocima i političkim strankama.

– Grčka nikada nije imala premijera s tako jakim mandatom kao vi. Morate izaći s prijedlogom paketa reformi, ovo nije situacija "kokoš ili jaje". Izbor je vrlo jednostavan, želite li biti zapamćeni kao premijer koji je donio nesreću ili kao pravi revolucionar koji je modernizirao zemlju.

'Ako imate hrabrosti, trebali biste izvesti grčki narod iz eurozone'

Britanski zastupnik u EU parlamentu Nigel Farage (UK Independence Party) rekao je kako je europski projekt počeo umirati i da je plan propao. – Cijeli Mediteran je u krivoj valuti, imamo novi Berlinski zid koji se zove euro – rekao je Farage i osvrnuo se na Weberov napad na Tsiprasa nazvavši ga odvratnim.

– Ako imate hrabrosti, trebali biste izvesti grčki narod iz eurozone. Da, bit će teško prvih nekoliko mjeseci, no s podcijenjenom valutom i prijateljima diljem svijeta, oporavit ćete se – dodao je.

'Konačni rok ističe krajem ovog tjedna'

Eurozona je Grčkoj dala rok do četvrtka da predstavi nove prijedloge kako bi osigurala dogovor s kreditorima, javlja BBC. Za nedjelju je sazvan summit EU, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako je ovo "najkritičniji trenutak u povijesti eurozone".

 – Konačni rok ističe krajem ovog tjedna – kazao je Tusk nakon izvanrednih pregovora u Bruxellesu.

Eurozona je od Grčke očekivala da podnese novi plan u utorak, no to se nije dogodilo.

U nedjelju će se tako održati summit svih 28 članica EU i to samo dan nakon što će o novom prijedlogu raspravljati ministri financija eurozone.

>> Imamo detaljno pripremljen scenarij za Grexit ako Tsipras do petka ujutro ne popusti

Komentara 193

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
08:05 08.07.2015.

E Grci gori ste od Bosanaca ,Bosanac bi potrosio zadnji euro u kafani za dobru pjevacicu,ali sutra radi sa oteklom glavom.A vi bi i da se provodite i da mamurate na miru.Ne moze tako ,zao mi je i ja nekadd zivim u svijetu snova ali kad zazvoni budilnik onda samo krivim sebe .Ebiga nema love na drvetu.

IV
ivan.vidaspunta
11:29 08.07.2015.

Svako svog Srbina ima, tako i Europa.

Avatar Melankolija
Melankolija
10:30 08.07.2015.

Ocito je da Grci nemaju nikakav plan i nisu spremni ni za sto. Ovo bi mogao biti i kraj Grcke drzave. Spartanci su glazali za, a osteli protiv. Moze se lako dogoditi da se Grcka raspadne na Atenu, Spartu i Kretu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije