Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda ljevice

Europski lideri ne žure se čestitati Ciprasu

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
26.01.2015.
u 09:21

Francuski predsjednik Francois Hollande jedan je od rijetkih koji je već sinoć javno čestitao Ciprasu.

Europski vođe baš se i ne žure s upućivanjem čestitki vođi radikalno ljevičarske Syrize Aleksisu Ciprasu koji je pobijedio na generalnim izborima u Grčkoj.

Syriza je, nakon što je prebrojano 99,8 posto biračkih mjesta, osvojila 149 mjesta u parlamentu te im nedostaju dva za formiranje većine pa će Cipras morati u koaliciju. Iako je još sinoć bilo jasno da je Cipras izborni pobjednik, nisu baš mnogi europski vođe pohrlili poslati mu službenu čestitku, piše EU Observer.

Hollande jedan od rijetkih

Francuski predsjednik Francois Hollande jedan je od rijetkih koji je već sinoć javno čestitao Ciprasu i istaknuo da se nada bliskoj suradnji dviju država kako bi se ostvario "rast i stabilnost eurozone" te potaknuo "duh napretka, solidarnosti i odgovornosti" koje čine temelj europskih vrijednosti koje dijele.

Britanski premijer David Cameron oglasio se porukom na Twitteru koja se teško može nazvati čestitkom Ciprasu. "Rezultati izbora u Grčkoj povećat će ekonomsku neizvjesnost u Europi. Zato se Ujedinjeno Kraljevstvo mora držati svoga plana i osigurati sigurnost 'kod kuće'", stoji u Cameronovoj poruci.

Nema čestitki Tuska i Jean-Claude Junckera

Finski premijer Alex Stubb samo poručio da se rezultati demokratskih izbora "moraju poštovati". Njemačka kancelarka Angela Merkel još se nije oglasila, ali je šef Bundesbanke Jens Weidmann poručio da misli da je u interesu grčke vlade da učini sve potrebno kako bi se borila sa strukturalnim problemima.

– Nadam se da nova vlada neće dovoditi u pitanje ono što se od nje očekuje i ono što je već postignuto – rekao je Weidmann. Do ponedjeljak ujutro čestitka još nije stigla od predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, koji je obično brz po tom pitanju, a čestitao nije ni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz, prema pisanju Ekathimerini.com, Ciprasu je poslao privatnu poruku u kojoj mu je čestitao na pobjedi.

>>Pobjeda Syrize u Grčkoj mogla bi ohrabriti slične pokrete u EU

>>'I mi se borimo protiv mjera štednje, a želimo i korak više'

>>Syrizi nedostaju dva zastupnika za većinu, Cipras dogovorio vladajuću koaliciju

Komentara 43

IN
intellegens
09:41 26.01.2015.

Zaduziti se 240 milijardi Eura. Promijeniti vlast. Ponistiti sve ugovore i obaveze, I krenuti iz pocetka. Malo morgen. Grci su privatno dvostuko bogatiji od njemaca. I hrvati su privatno bogatiji od njemaca. Samo 40 posto njemaca posjeduje vlastitu nekreninu. Kodd nas svatko ima vise nekretnina, aparmane, kuce, vikendice...Njemci rade do 67 godine , pomazu svima, primaju azilante ... 60 posto njemaca zivi od mirovine 600-800 eura pa kad nemaju vlastitu nekretninu mozes si misliti kakav zivot imaju, bakice prodaju pecivo da bi prezivjele ...Pa ko je tu lud?

AN
Antiflašist
09:54 26.01.2015.

Dok nije puklo, grci su imali prosjecno 30 posto vecu mirovinu od njemaca, a isli su u prosjeku 17 godina ranije u mirovinu !!!!!!!!?.

IN
intellegens
10:11 26.01.2015.

Nitko nikoga ne sili da se die zaduzivati. upravo suprotno. Ljudi idu u banke da bi im ove posudile novac. Isto tako i drzave se zaduzuju kod banaka. Nije obrnuto. Kada sada nesto kupis sa novcem banke onda to nije privatno vlasnistvo, moja kuca , moj stan, moj auto...to je sve kupljeno posudenim novcem. Posudeni novac treba vratiti. Ko posudi od banke 100.000 eura mora vratiti banci ako su kamate 5 posto i ako se kredit isplacuje 30 godina 250.000 eura. Tecaj mora biti cijelo to vrijeme nepromjenjiv. To znaju mala dijeca u vrticu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije