Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački mediji pišu

Europska komisija i Turska se dogovorile: Ovako ćemo zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

izbjeglice
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
04.10.2015.
u 18:32

Turske i grčke obalne straže radit će zajedno kako bi kontrolirali obalu. Izbjeglice će se slati natrag u Tursku. U Turskoj je izgrađeno šest novih izbjegličkih kampova, koji mogu smjestiti i do 2 milijuna ljudi

Europska komisija dogovorila je sa Turskom plan o spriječavanju ulaska izbjeglica u Europu - piše frankfurtski Allgemeine Sonntagszeitung koji se poziva na izvore iz Komisije i njemačke vlade. Prema tom planu, Turska se obvezala da će bolje štititi granice sa Grčkom - mjestu na koje mnogi migranti prolaze opasna i rizična putovanja brodom.

Turske i grčke obalne straže radit će zajedno kako bi kontrolirali obalu, a izbjeglice će se slati natrag u Tursku. U Turskoj je izgrađeno šest novih izbjegličkih kampova, koji mogu smjestiti i do 2 milijuna ljudi, a financirali su se djelomično iz sredstava Europske unije. Europske zemlje bi se potom obvezale da će preuzeti do pola milijuna ljudi koji bi bili smješteni po Europi. Spriječilo bi se tako da se izbjeglice daju u ruke švercera.

Novina tvrdi da se Europska komisija o planu dogovorila i složila prošlog tjedna, a navodno su ga zajedno koordinirali Jean-Claude Juncker te Angela Merkel i Francois Hollande. Tuski predsjednik Tayyip Erdogan trebao bi se u ponedjeljak sresti s Junckerom. Glasnogovornik EK izjavio je da će sastančiti o pitanju izbjegličke krize. Osvrnuo se i na informaciju da su Merkel, Juncker i Hollande razgovarali o izbjegličkoj krizi. Rekao je kako su se u srijedu čuli telefonom. Nije htio reći o čemu su pričali.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Turska izbjeglice ne pušta prema Europi

>>Zbog izbjeglica im pali prihodi od turizma

Komentara 45

Avatar gandalfsivi
gandalfsivi
18:41 04.10.2015.

Nema otog nista!

Avatar majmunranko
majmunranko
19:01 04.10.2015.

"U Turskoj je izgrađeno šest novih izbjegličkih kampova, koji mogu smjestiti i do 2 milijuna ljudi"...gdje to? Samo ste zaboravili napisati da se očito radi o besplatnim nevidljivim kampovima. Tko ih je i kada financirao i gdje su?

Avatar pozor
pozor
19:17 04.10.2015.

Pola milijuna njih ce biti smjesteno po Eu zemljama ,koma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije