Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Koblenzu

Europska desnica: Jučer nova Amerika, sutra nova Europa!

Marine Le Pen Geert Wilders
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
22.01.2017.
u 08:30

Uz nekontrolirane migracije i terorističke prijetnje, kao glavni problem europske ekonomije označena je zajednička valuta euro

Kao odgovor na sastanke čelnika Europske unije, a u svjetlu inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa te uoči parlamentarnih izbora diljem Europe, u njemačkom gradu Koblenzu sastali su se vodeći ljudi stranaka krajnje desnice. Domaćin sastanka bila je Frauke Petry, predsjednica Alternative za Njemačku (AfD), koja je u Koblenzu ugostila prvu ženu francuske Nacionalne fronte i kandidatkinju za predsjednicu Francuske Marine Le Pen, te nizozemskog europarlamentarca iz Stranke za slobodu (Partij voor de Vrijheid) Geerta Wildersa.

Platforma za izbore

Lideri europske desnice, kako su sami naglasili, sastali su se da bi dogovorili zajedničku strategiju i platformu za nastup na skorašnjim izborima, koji bi mogli biti ključni za Europu i njezinu budućnost. U ovoj se godini održavaju predsjednički izbori u Francuskoj te parlamentarni izbori u Nizozemskoj i Njemačkoj. Marine Le Pen kao kandidatkinja krajnje desnice očekuje da bi mogla postati stanovnica Elizejske palače, baš kao što i Frauke Petry, nakon izvrsnih rezultata na lokalnim izborima na kojima se AfD pokazala kao treća najjača stranka u Njemačkoj, očekuje znatniji uspjeh i na nacionalnoj razini. Svi oni grade svoj optimizam na nezadovoljstvu građana načinom na koji funkcionira Europska unija, a poglavito zbog sigurnosnih problema nastalih nakon dolaska velikog broja migranata s Bliskog istoka i Afrike, kojima je njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila vrata Europe.

Izlaz iz Europske unije

Upravo u tom smjeru išle su poruke s jučerašnjeg skupa u Koblenzu, no osim snažnog protivljenja migrantskoj politici i jačanja nacionalnih suvereniteta koji traže, dotakli su se i Donalda Trumpa, ali i zajedničke valute.

– Jučer je počelo vrijeme nove Amerike, a sutra mora započeti vrijeme nove Europe – poručio je Wilders u svom govoru. Marine Le Pen kazala je kako je euro kao zajednička valuta uništava europsku ekonomiju te kako svaka država mora što prije odlučiti želi li biti dio zajedničkog monetarnog sustava ili ne.

– Izlaz mora postojati, pogledajte Brexit. To je suverena odluka suverenog naroda i ona će vrlo brzo izazvati domino-efekt u cijeloj Europi – zaključila je Le Pen.    

>> Marine Le Pen na sastanku s europskim saveznicima iz ekstremno desnih stranaka

Komentara 24

DU
Deleted user
08:50 22.01.2017.

Ako mi nemamo desnice nek je barem ima Europa.

Avatar sidhara
sidhara
09:37 22.01.2017.

Ovo je samo kap u moru otpora u sta ce se Europa pretvoriti, ako se ne makne ta umjetna EU tvorevina narodu sa grbace i ako se ne posalju ti Arapi svojim kucama.

Avatar lvan12
lvan12
08:49 22.01.2017.

Sretno ekipa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije