Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bodovanje useljenika

Europa se buni: Šaljite nam samo obrazovane radnike

Manuela Schwesig
Foto: Reuters/PIXSELL
05.03.2015.
u 20:09

Ako se zaista budu useljavali samo obrazovani, useljenici bi mogli živjeti u vilama, a domaćini skupljati lišće

Desničari diljem Europe u potrazi za glasovima sve jače dižu graju oko imigranata, svi bi oni redom najradije u svoje bogate zemlje puštali samo visokoobrazovane strance. Tako vođa britanskog desničarskog UKIP-a Nigel Farage kaže kako treba uvesti pet godina zabrane ulaska neobrazovanim imigrantima.

Novi zakon u Njemačkoj

Tako bi se se uskoro moglo dogoditi da u vilama u najskupljim četvrtima Londona ili Berlina žive visokoobrazovani Indijci, Kinezi, Rusi, Ukrajinci, a da oko njihovih kuća lišće kupe Englezi i Nijemci.

O novom zakonu o useljavanju žestoko se raspravlja u najprivlačnijoj zemlji za useljavanje, Njemačkoj, gdje se 2013. uselilo 1,2 milijuna, a iselilo 430 tisuća ljudi, pa je iseljenički saldo u plusu za gotovo 800 tisuća. O novom zakonu u Njemačkoj svatko ima svoje mišljenje, i unutar jedne stranke. Zeleni se zalažu za zakon kako bi se useljenicima dala sigurnost, a doseljavanje bolje kontroliralo, piše Deutsche Welle. Međutim, mogućnost novog zakona uskomešala je pripadnike velike vladajuće koalicije, pa se ni u unutar SPD-a svi ne slažu. Šef stranke Sigmar Gabriel podržava ideju uvođenja bodovanja, slično kao što to ima Kanada, gdje imigranti dobivaju bodove za obrazovanje, poznavanje jezika i slično. Glavni tajnik Merkeličina CDU-a Peter Tauber želi zakon koji bi strancima dao znak da su dobrodošli. On se nada kvalificiranim useljenicima, no drugi članovi CDU-a s protive. U takvom komešanju, izazvanom između ostaloga i tisućama Albanaca s Kosova koji su nahrupili u Njemačku, teško je procijeniti što će se u odnosu na radnike iz Hrvatske promijeniti na ljeto.

Opet radne dozvole

Naime, u lipnju istječe dvogodišnji moratorij na slobodno useljavanje radnika iz najnovije članice Hrvatske i tada vlasti moraju odlučiti hoće li i ubuduće Hrvatima trebati radna dozvola. Dosad su svaki put produljili taj moratorij na maksimalnih sedam godina ukupno, dakle za Hrvatsku još pet godina. No, ni sad ne moraju svi Hrvati imati radnu dozvolu, ako imaju poželjne kvalifikacije. Ove godine rekordne priljeve useljenika očekuju Kanada i Švedska, gdje je prosječna bruto plaća 2730 eura mjesečno. Švedska treba različita zanimanja, od radnika, staklara, rudara do apotekara, inženjera, instruktora vožnje, pedagoga za slobodne aktivnosti. Indija, Kina, Pakistan, Maroko, Rusija, Ukrajina, Nigerija, Albanija, Filipini – to su zemlje iz kojih u EU sada dolazi najviše ljudi, dok je manje Turaka, koji su najbrojnija useljenička nacija po ukupnom broju imigranata, u Uniji ih ima dva milijuna.

>> Doseljenici su u Zagrebu uvijek krivi za probleme

Ključne riječi

Komentara 63

DE
debelisef
22:42 05.03.2015.

a kak vam budu slali, kad su vam kvotu popunile nepismene bule i njihova deca ! Poljaci, Madjari, Hrvati, Cesi, Slovaci...takve niste htjeli ! htjeli ste neuke i nepismene, da vam ne bi radili probleme. Samo ste zaboravili da oviovi ne idu ni na zahod bez Kurana. neko je na napisal na podvoznjaku :" Moslems machen problems" to bu tek doslo...

LE
lebar
20:48 05.03.2015.

kaj to znaci da skolovani hrvati idu nekuda u tudinu da mogu zivjeti jer u toj hrvatskoj vukojkebini od politicara i branitelja ne mogu disati i bijeze od ludaka ,kao i oni u iznosu 100 000 tisuca u zadnjih godinu i pol koji vise ne hebu vasu spiku...,zali Boze sve ove nebuloze ili ti pozabavite se problemom gospodo novinari

RO
rospetar
00:37 06.03.2015.

Europa se buni... a prvi primjer, najveci euroskeptik Nigel Farage. Perica wtf?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije