Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez popuštanja

Europa nema namjeru Grčkoj oprostiti dug

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
26.01.2015.
u 21:32

Iz Berlina su stigle jasne poruke da odustajanje od reformi neće proći

Alexis Tsipras, vođa krajnje lijeve stranke Syriza koji je odnio pobjedu na nedjeljnim izborima u Grčkoj, sklopio je jučer vladajuću koaliciju s krajnjim desničarima iz stranke Nezavisni Grci poznatijom pod skraćenim nazivom ANEL. Zajedničko je novim crveno-crnim koalicijskim partnerima to što se radikalno protive mjerama štednje i žele natjerati grčke vjerovnike, Njemačku i ostatak EU da otpišu polovicu grčkog duga.

Tsipras je jučer primao čestitke sa svih strana, među ostalim i od predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, i uživao u reakcijama na svoju pobjedu, među kojima je bilo i poziva Europi da se probudi i prizna da je politika štednje u Grčkoj dala katastrofalne rezultate. No Tsipras je istovremeno jučer dobivao i snažne signale iz Europe koji govore da njegova ideja otpisa grčkog duga ili odustajanja od reformi i mjera štednje neće biti prihvaćena.

Zaoštravanje odnosa s EU

– Grci imaju pravo glasati za koga žele. Mi imamo pravo ne financirati više grčki dug – izjavio je Hans-Peter Friedrich, dopredsjednik kluba zastupnika CSU/CDU u njemačkom parlamentu Bundestagu. Kancelarka Angela Merkel nije jučer javno komentirala pobjedu Syrize u Grčkoj, ali je kroz usta njezinih suradnika poput Friedricha bila jasna poruka Njemačke. Drugi njemački politički dužnosnici nadaju se da će Tsipras kao premijer shvatiti ozbiljnost situacije s grčkim dugom i prihvatiti program reformi koji je već ispregovaran.

– Postoji određen prostor za pregovaranje, za razgovore o obliku programa prilagodbe. Ali tražiti kredite bez obveze ispunjavanja uvjeta, to neće moći – rekao je i nizozemski ministar financija i šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

Eurogrupa, tijelo koje okuplja ministre financija 19 država eurozone i koje odlučuje o programu pomoći Grčkoj, jučer se sastala u Bruxellesu. Program pomoći Grčkoj, kroz koji je toj zemlji dosad isplaćeno 240 milijardi eura, istječe 28. veljače i Eurogrupa bi morala donijeti odluku o njegovu produljenju, no prvo grčka vlada treba to zatražiti. Eurogrupa se također treba složiti s revizijom dosad isplaćenog paketa pomoći. Bez produljenja pomoći Grčka će se već u ožujku naći u situaciji da u proračunu nedostaje 4,3 milijarde eura, te još 6,5 milijardi u srpnju i kolovozu, doznaje se u Bruxellesu. Sve to znači da Tsipras kao premijer ima malen manevarski prostor za ucjenjivanje Bruxellesa i Berlina te da će ga gruba stvarnost tjerati na kompromis.

– Uvijek smo govorili da ćemo nastaviti surađivati s Grcima ako se Grci budu držali onoga što smo s njima dogovorili – rekao je danas Jeroen Dijsselbloem.

Okrenuo se desnici

Tsipras kao budući premijer želi odustati od reformi koje su započele prethodne grčke vlade, ispunjavajući uvjete tzv. Trojke (EK, ECB, MMF) u zamjenu za kredite koji su Grčku spašavali od bankrota. Odabirom stranke Nezavisni Grci za manjinskog koalicijskog partnera, s čijim je čelnikom Panosom Kammenosom dogovorio suradnju, Tsipras je jučer pokazao da ne odustaje od protivljenja politici štednje.

Neki su nagađali da će Syriza koalirati s umjerenim ljevičarima iz stranke To Potami te da će to biti signal smirivanja, a ne zaoštravanja retorike prema ostatku EU, no dogodilo se suprotno.

Financijska tržišta danas nisu panično reagirala na pobjedu Syrize u Grčkoj. Cijena zaduživanja Grčke jest porasla, ali ne i cijena zaduživanja Španjolske, Irske, Portugala i Italije, što je znak da nema širenja panike. Dionice na atenskoj burzi pale su za 2,5 posto, no burzovni indeks Euro Stoxx 50, koji prati kretanje najboljih kompanija eurozone, porastao je za 0,2 posto. Analitičari smatraju da su tržišta unaprijed očekivala Syrizinu pobjedu, najavljivanu u svim predizbornim anketama te da su uračunala takav scenarij.

>>Tsipras prisegnuo, obećao borbu protiv politike štednje

>>Merkel će čestitati Ciprasu tek kada prisegne za grčkog premijera

Komentara 97

GR
greenvest
21:14 26.01.2015.

Ovi Grci žele minimalnu plaću od 710 Eura, a to je kod nas u Hrvatskoj prosječna plaća. Zanimljivo, slovenci im daju podršku, a upravo ti slovenci nikako da isplate lovu od štednje u ljubljanskoj banci...25 godina je prošlo...a sole pamet svima kako nisu u pravu...također, više od 20.000 grčkih građana sa kapitalom većim od milijun eura nije godinama plaćalo porez...a da o građevinama u Grčkoj i ne govorim...većina ih nije završena iako svi u njima normalno žive... samo da invenstitori ne bi platili porez nisu zatražene uporabne dozvole jer "nisu završene"...itd...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:09 26.01.2015.

Grk na fotografiji pokazuje: "Imamo ovako veliki dug! I nećemo ga platiti!"

FL
flok
21:25 26.01.2015.

ovaj put su se grci preračunali, eu im ne može oprostiti dugove i da hoće, onda bi morali oprostiti dugove i portugalu, španjolskoj, hrvatskoj, sloveniji, svi možemo izabrati nekakve sirize i da nam oproste dugove. imaju način ako neće plaćati, neka izađu iz euro zone i proglase bankrot, ovaj put popusta za njih nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije