Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni dan za Europu

EU tuguje – Britanija prva članica koja ga je napustila

Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
30.03.2017.
u 07:00

Nakon ovoga više nema povratka, poručila je jučer britanska premijerka Theresa May nakon što je u Bruxellesu predan zahtjev za razdruživanje.

Bio je to povijesni trenutak, a izgledao je tako nepodnošljivo obično. Jaguar se parkirao pred ulazom u blještavu zgradu pod imenom Europa u Bruxellesu i iz njega je izašao čovjek s aktovkom u ruci.

Pismo koje je u njoj nosio predao je nekoliko minuta kasnije predsjedniku Europskog vijeća, koji ga je otvorio i počeo čitati: “Dragi predsjedniče Tusk, (…) ovime vas obavještavam, u skladu s člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji, o namjeri Ujedinjenog Kraljevstva da se povuče iz EU”.

Tvrdi Brexit

Dok je Donald Tusk čitao pismo na šest stranica, u obližnjem pubu, koji gleda na zgradu Europa, nekoliko britanskih euroskeptika iz Europskog parlamenta upravo je nazdravljalo pivom i rezalo tortu ukrašenu svjećicama u obliku slova “Art. 50”, balončićima i domino-kockicama koje aludiraju na njihovo očekivanje da će izlazak prve zemlje članice iz EU potaknuti lančanu reakciju. Dok je njezin diplomat u Bruxellesu, stalni predstavnik UK pri EU Tim Barrow, uručivao Tusku pismo koje je ona potpisala večer prije u Londonu (i koje je fizički, ne u digitalnom obliku, stiglo iz Londona u Bruxelles), premijerka Theresa May započinjala je govor pred parlamentom u Westminsteru: – Ovo je povijesni trenutak nakon kojeg nema povratka – poručila je u Londonu.

Za to vrijeme u Bruxellesu, primatelj pisma Tusk već se spremao izaći pred nas novinare, okupljene u press-sobi u utrobi Europe. – Nema razloga da se pretvaramo da je ovo sretan dan. Ni u Bruxellesu, ni u Londonu – rekao je tugaljivim glasom. – Ali, paradoksalno, ima nečeg pozitivnog u Brexitu, koji je nas, zajednicu 27 država članica, učinio odlučnijima i ujedinjenijima nego prije. Ostat ćemo odlučni i ujedinjeni i ubuduće, pa i tijekom ovih teških pregovora – dodao je Tusk. U prijevodu, domino-efekt o kojem sanjaju oni euroskeptici u pubu iza ugla neće se dogoditi.

Ali problem je u tome što nitko sa sigurnošću ne može reći što će se dogoditi, a što neće. Nijedna država, do jučer, nije izašla iz članstva Europske unije. Članak 50., koji propisuje dvogodišnju proceduru izlaska, aktiviran je prvi put. Pregovori koji slijede mogli bi se pretvoriti u najkompliciranije pregovore u povijesti, najgadniji razvod od svih razvoda počevši od brakova pa do mirnodopskih raspada država.

Premijerka Theresa May i njezina konzervativna vlada žele potpuni, tzv. tvrdi Brexit: ne samo izlazak iz članstva, nego i izlazak s jedinstvenog tržišta (kojem neke nečlanice Unije mogu imati pristup pod uvjetom da prihvate određena pravila i propise Unije, što May ne želi), izlazak iz jurisdikcije Europskog suda pravde (Suda EU u Luksemburgu)… Do prekjučer je navodno razmišljala čak i o tome da već jučer, samim činom aktiviranja članka 50., ukine pravo ostalih građana EU da automatski, bez posebne radne dozvole, zasnivaju radni odnos ili traže posao u Velikoj Britaniji. Ali od te je ideje odustala i sada će datum ukidanja tog automatskog prava na slobodu kretanja iz ostatka EU u V. Britaniju biti predmet pregovora. Brexit prema kojemu ide vlada premijerke May toliko je “tvrd” da je uspješna niskobudžetna aviokompanija Ryanair upozorila kako se može dogoditi scenarij u kojem od 29. ožujka 2019. neće biti letova između Europe i Velike Britanije ako se službeni London povuče iz sustava EU “Otvoreno nebo” (Open Skies) a da prethodno nije ispregovaran novi bilateralni sporazum koji regulira zračni promet.

Rok od dvije godine nakon kojeg se očekuje da će Velika Britanija biti izvan EU počeo je jučer. Vremena za pregovore o izlasku je malo, a nepoznanica je jako, jako puno. No pravi pregovori teško da će početi prije sredine svibnja jer prvo 27 država članica EU mora usvojiti zajednički stav i dati pregovarački mandat Europskoj komisiji, koja je imenovala Francuza Michela Barniera za glavnog pregovarača. Prvi nacrt zajedničkog stava Tusk planira poslati već sutra, a bit će usvojen na summitu EU27 29. travnja.

”Ostajemo Europljani”

– Žalimo što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, ali spremni smo za proceduru za koju znamo da mora uslijediti – piše u izjavi Europskog vijeća, koja je uime 27 članica objavljena odmah jučer po aktiviranju članka 50. – Pristupit ćemo tim pregovorima konstruktivno i težit ćemo postizanju dogovora. Nadamo se da će UK u budućnosti biti blizak partner – dodaje se uime EU27. Ukratko: žao nam je, ali što je tu je; bit ćemo konstruktivni, ali na prvom se mjestu brinemo o interesu EU27 i naših građana i poduzeća.

Premijerka May također se trudila na početku svoga pisma Tusku zvučati konstruktivno: – Odluka (na referendumu 23. lipnja 2016., op. a.) nije značila odbacivanje vrijednosti koje dijelimo kao Europljani. Niti je bila pokušaj da se naškodi Europskoj uniji ili bilo kojoj državi koja u njoj ostaje. Upravo suprotno, UK želi da EU uspije i napreduje. Referendum je bio glas za obnovu, kako mi to vidimo, našeg nacionalnog samoopredjeljenja.

Napuštamo EU, ali ne napuštamo Europu i želimo ostati predani partneri i saveznici svojim prijateljima diljem kontinenta – poručila je May. Kontinenta koji je sinoć utonuo u novu dimenziju neizvjesnosti.  

>>Kao što neće lagano izaći, Velika Britanija nije lagano ni ušla u EU prije 46 godina

>>Angela Merkel ne očekuje da će nakon Brexita biti još izlazaka iz EU-a

Komentara 8

AA
aabbcc
10:11 30.03.2017.

Bravo Britanci i samo naprijed a oni sto vas kobojagi zale su eu cirkusanti.

HR
hromcan
07:30 30.03.2017.

Samo se nadajte da je EU ujedinjena; samo čeksjte da turčin pusti migrante pa čete vidjeti koliko su zemlje ujedinjene.........?

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:01 30.03.2017.

žale jedino birokrati koji sad moraju gledati gdje će namaknuti novce koje će izgubiti izlaskom britanije što znači opleti po nama al ne zadugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije