Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'putin je prestrašen'

EU razmišlja, ali ni nakon rušenja MH17 ne uvodi gospodarske sankcije Rusiji

Vesna Pusić
Foto: Telly screenshot
22.07.2014.
u 16:39

Po mom mišljenju, rušenje malezijskog zrakoplova jako je prestrašilo predsjednika Putina. To sigurno nije nešto što je Rusija namjeravala da se dogodi, kazala je Vesna Pusić

Ministri vanjskih poslova EU prvo su prijetili Rusiji oštrijim sankcijama ako Rusija ilegalno pripoji Krim. Kad je Rusija to ignorirala i pripojila Krim, prijetili su joj oštrijim sankcijama ako proširi sukob na istok Ukrajine. Kad je i to ignorirala i poslala svoje produžene ruke u Donjeck i Lugansk, prijetili su joj oštrijim sankcijama ako ne prestane naoružavati i pomagati ruske separatiste u Donbasu. Danas, pet dana nakon što je putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa srušen u istočnoj Ukrajini oružjem za koje se vjeruje da je stiglo iz Rusije i s pozicija za koje se vjeruje da pripadaju proruskim separatistima, Vijeće ministara vanjskih poslova EU ponovno se sastalo u Bruxellesu kako bi odlučilo o oštrijim sankcijama protiv Rusije. Ovaj put donijeli su zaključke koji ponovno ne uvode oštre sankcije odmah, nego ih najavljuju do kraja ovog mjeseca, no poljski ministar Radoslaw Sikorski zaključio je kako bi zaključci Vijeća EU "trebali natjerati Putina da shvati da ovaj put mislimo ozbiljno".

Do četvrtka će Komisija dati prijedlog sankcija koje zadiru u izvoz oružja, financijske usluge, osjetljive visoke tehnologije… To je snažan paket, snažniji nego ikad prije rekao je Sikorski.

Tekst zaključaka zvuči snažnije nego ikad prije, ali i dalje se odnosi na buduće vrijeme, ne na sadašnje. Ministrica Vesna Pusić, koja je na sastanku predstavljala Hrvatsku, ovako je sročila jednu od, uvjetno rečeno, europskih prijetnji Moskvi:   Proširuje se lista osoba i entiteta (tvrtki) koje će biti pod sankcijama. Definitivna lista će se utvrditi do četvrtka. A od Komisije će doći prijedlog eventualno i kvalitativnog pomaka u tipu sankcija rekla je Pusić. Reakcija koju neki u Europi žele vidjeti u obliku nametanja gospodarskih sankcija Rusiji tako se svela na "eventualno kvalitativni pomak" o kojemu tek treba biti sročen prijedlog. Na pitanje ne čini li se da su i današnji zaključci samo još jedno lijepo sastavljeno priopćenje koje zapravo neće impresionirati ruskog predsjednika Vladimira Putina, Pusić odgovara: "niti najmanje".

Po mom mišljenju, rušenje malezijskog zrakoplova jako je prestrašilo predsjednika Putina. To sigurno nije nešto što je Rusija namjeravala da se dogodi. Jer, to drastično utječe na njihovu poziciju. Ali to je očito i rezultat nedovoljnog vođenja računa o tome kome ide oružje rekla je Pusić. Smatra li hrvatska predstavnica u Vijeću ministara vanjskih poslova EU da je reakcija Europe jednako drastična kao što je drastičan bio zločin?

Pa reakcija EU je drastična na način na koji se gospodarski odnosi dovode u pitanje kao nikad do sad. EU ne želi ulaziti u rat ili sukob takve vrste. Dakle, EU mora i želi naći rješenje koje će na kraju smiriti situaciju u Ukrajini. Kako god dramatični bili događaji, a ovo je bez daljnjega dramatičan događaj, poanta nije da se jedni osvećuju drugima, netko mora stati na loptu i reći "dosta" i pronaći rješenje. U ovom slučaju to se očekuje od EU odgovara Pusić.

Mnogi unutar Vijeća EU stigli su na današnji sastanak nezadovoljni zbog toga što oštrije sankcije već prije nisu uvedene Rusiji.

– Svojim nedjelovanjem ponekad postajemo dio problema, a mogli bismo biti dio rješenja - rekao je jutros Linas Antanas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Litve.

Komentara 61

Avatar Idler 3
Idler 3
17:35 22.07.2014.

Kolko je njeno mišljenje bitno i veleumno mogli smo vidjet u sirijskom slučaju. Pobunjenike je proglasila u najmanju ruku sirotim anđelčićima koji se sam boriju za slobodu, za ideale, za bolju budućnost....bla, bla...sad kad šire svoj kalifat uzduž i poprekk čkomi kak ona stvar. Tolko o njoj i njenom mišljenju.

PE
pessimus
16:59 22.07.2014.

svaki student prve godine prava zna da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. i autor članka i gospođa pusić nedvojbeno sugeriraju da su za rušenje (ako je bilo rušenje) krivi rusija i proruski sepaeatisti. nimalo diplomatski niti od jednog niti od drugog. ja bih najprije skočio pa rekao hop. pa zaboga stručnjaci su bili na mjestu pada aviona, uzeti su dijelovi aviona, crne kutije su u maleziji. pa zar se ne možete malo strpiti, pričekati rezultate. najlakše je reći oni su krivi.

IN
incogrito
17:36 22.07.2014.

ta koza je hrvatsku koštala dobrih odnosa sa Sirijom a INA-u njezinih naftnih polja u Siriji čija se vrijednost procjenjuje na vise od 10mlrd eura. Sada bez trunke dokaza kao kokoš (dobro su ju prikazali na Laku noć Hrvatska) kvoca o krivnji Rusije iako iz sata u sat dokazi idu prema krivici Ukrajine. Nevjerojatno tko nam vodi vanjsku politiku. kokos kojoj je dostignuce životno bilo voziti zagrebački tramvaj (Knjazova svlačionica gdje prica o svom snu). izdajnica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije