Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitni prekid neprijateljstava

EU prijeti Rusiji dodatnim sankcijama zbog napada na Alep

Sirija, Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.10.2016.
u 00:15

'Europsko vijeće snažno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika'

Europska unija će sa svog summita u Bruxellesu pozvati sirijski režim i Rusiju da prekinu napade na sirijski grad Alep i zaprijetiti novim sankcijama ako se ti napadi nastave, pokazao je u četvrtak nacrt zaključaka, koji bi trebali biti usvojeni na sastanku europskih čelnika.

Europsko vijeće snažno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, posebice Rusije na civile u Alepu. Poziva ih da okonačaju nasilje i poduzmu hitne korake kako bi se osigurao neometan pristup humanitarne pomoći u Alep i druge dijelove zemlje", kaže se u nacrtu zaključaka.

"Europsko vijeće poziva na hitni prekid neprijateljstava i na nastavak vjerodostojnog političkog procesa pod okriljem UN-a. EU razmatra sve opcije, uključujući daljnje restriktivne mjere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju režim, ako se sadašnje nasilje nastavi“, stoji u nacrtu.

 Sirijska vojska je objavila u četvrtak da je stupio na snagu jednostrani prekid vatre koji podržava Rusija saveznik režima Bashara al-Assada kako bi se omogućilo ljudima da napuste opkoljeni istočni dio Alepa, što pobunjenici odbijaju objavljujući da pripremaju protuofenzivu kako bi probili blokadu.

>> Putinov povratak u Berlin: od saveznika do zločinca

Ključne riječi

Komentara 19

LI
Liberdad
00:56 21.10.2016.

Danas je otvoreno 8 korodora iz istočnog Alepa (treba naglasiti istočni jer postoji i zapadni u kojemu živi većina stanovištva), Iz ovog bi članka neupućeni čitatelj stekao dojam da se radi o gradu koji Je nalazi u situaciji u kojojj je bio npr. Vukovar dok to nema veze s istinom. Ako se želi pisati o takvom gradu nek radije pišu o Deir ez Zoru. Vratimo se na istočni Alep- danas je bilo otvoreno 8 humanitarnih koridora - 6 za civile i 2 za militante. Militanti su mogli izabrati hoće li ići u Idlib ili će dobiti amnestiju. Zamislite da su braniteljii Vukovara imali takav izbor! Neki manji dio militanata je to već jučer prihvatio vjerojatno zbog svadje izmedju raznih frakcija. Što se tiče civila neki su pokušali izaći ali su "umjerni pobunjenice" pucali po njima. Ima svakakvih priča o tome tko se sve nalazi u istočnom Alepu... I što sad napraviti? Do kad ćemo štititi Al Kaidu u ist. Alepu? U nekim drugim sirijskih gradovima ovih je dana postignut sporazum s militantima i oni su se povukli. Na ulicama je bilo opće slavlje s tisućama ljudi koje su slavili oslobodjenje. Kad će istočni Alep biti oslobodjen? Treba napomenuti da u Alepu nikad nije bilo prosvjeda protiv vlasti po riječima talijanskog svećenika koji je tamo živio. Skloniji sam vjerovati katoličkom svećeniku nego raznoraznim bradatim spodobama.

Avatar superhik74
superhik74
01:40 21.10.2016.

Panika, je panika, NATO-vi specijalci koji zajedno s AlNusra teroristima ratuju u Alepu su u obrucu Sirijske Armije i kada EU porezni obveznici doznaju da financiraju teroriste protiv kojih se navodno bore a koji po EU svaki dan pucaju bombe, moglo bi doci do EU proljeca u kojem bi pale neke politicke marionete.

Avatar nekakav
nekakav
06:58 21.10.2016.

čim se rusima prijeti novim i jačim sankcijama, jasno je da su sirijci skupa sa rusima blizu oslobađanja ovog dijela alepa. i da će biti uništeno jako puno stranih boraca, koje su, sad je i to očito, financirale baš tee zemlje koje se sad najednom jako brinu o zgradama gdje su nekad bile bolnice, škole, vrtići... ispada da u istočnom dijelu alepa žive samo djeca i žene, par staraca... nikakvih terorista nema,. vele na zapadu, to je opozicija. pa zašto naš sdp nije naoružan?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije