Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2015. u 12:00

Svjedoci smo da teroristi koriste internet za svoje ciljeve. Bez njega ne bi ISIL-u taoci ništa značili. Blagodati interneta bez cenzure i granica teroristi su pretvorili u opasnost

Teško je današnji svijet zamisliti bez interneta. Svjetska globalna mreža u službi dobrobiti čovječanstva idealan je medij i za one izopačenog uma. Tako smo svakodnevno svjedoci kako ga teroristi koriste za svoje ciljeve. Bez interneta ISIL-ovcima ništa ne bi značili taoci. Upravo preko tog medija slikama zarobljenika u narančastim odorama lede krv u žilama i ucjenjuju vlade. Blagodati interneta bez cenzure i granica teroristi su pretvorili u opasnost. Zloupotrebu interneta za ostvarenje terorističkih ciljeva uvidjela je i Europska unija.

O tome počinje raspravu već ovaj tjedan. U povjerljivom dokumentu u sklopu mjera za borbu protiv terorizma veliki je naglasak stavljen na opasnost od društvenih mreža. U tom smislu tražit će se od svih država da budu opreznije i uklanjaju sadržaje koji pozivaju na terorizam. Predlažu da se internetske tvrtke zakonski natjeraju na suradnju sa sigurnosnim službama u dešifriranju kodiranih poruka elektroničke pošte.

Međutim, tu se već sada naziru krupni tehnički i pravni problemi. Nakon američkog špijuniranja zemalja diljem svijeta, internetski poslužitelji korisnicima su ponudili savršenije načine zaštite. Države unutar EU će zato morati uskladiti pravila po kojima će omogućiti obavještajnim službama neometani pristup telekomunikacijskim kompanijama. U prijevodu bi to značilo da otkriju ključeve za dekodiranje. Slična inicijativa britanskog premijera Davida Camerona da kompanije međusobno razmjenjuju ključeve za dekodiranje dočekana je na nož od organizacija za zaštitu ljudskih i građanskih prava.

I tako ponovno dolazimo do temeljnog pitanja – kako između slobode izražavanja i zaštite privatnosti imati mehanizme koji će spriječiti njihovu zloupotrebu? Ta dvojba omogućava sumnjivim organizacijama koje koriste društvene mreže za širenje mržnje i straha da se sakriju iza teze po kojoj je kontroliranje njihove internetske pošte udar na njihovu privatnost i slobodu govora. Kao što mogu prigovoriti, ako već nas sankcionirate, zašto po istom kriteriju ne kažnjavate i one koji javno objavljuju uvredljive sadržaje poput karikatura proroka Muhameda? Gdje su granice slobode?

Kada je bošnjački glumac Feđa Štukan na sarajevskoj katedrali prije desetak godina u svojoj “umjetničkoj antiratnoj poruci” stavio prezervative na prste Isusa Krista, većina katolika bila je uvrijeđena. Crkva i vjernici žestoko su reagirali karakterizirajući taj “umjetnički izražaj” činom mržnje prema bh. Hrvatima, odnosno katolicima. Nije li jednako tako razumljiva uvrijeđenost velikog broja muslimana kada su ismijavane islamske svetinje. Naravno, kao što nitko ne može razumjeti da se umjesto civiliziranog prosvjeda na provokaciju odgovara ubijanjem.

Uz kontrolu interneta u sklopu mjera EU za borbu protiv terorizma nalazi se i prijedlog sustavne kontrole putovnica pri ulasku u schengenski prostor i za državljane EU, što do sada nije bio slučaj, te stroži nadzor vanjskih granica EU. Zbog takvog straha od terorista, stotine tisuća građana čekat će na granicama u sve dužim redovima. Umjesto već sada preventivnog oduzimanja putovnica od 500-tinjak osoba iz BiH, Srbije, Makedonije i Kosova koje su s islamistima ratovale u Iraku i Siriji.

Kontroliranje slobode kretanja i govora samo je dio u prevenciji protiv terorizma. Međutim, najveća zaštita bit će gradnja povjerenja i tolerancije između naroda i vjera. Nije dobro ako su nove mjere EU napisane u panici nakon zločina u Parizu. Kao takve mogu samo još više pojačati stereotip o masovnom muslimanskom terorizmu. Teroristi imaju svoje ime i prezime. A jasno je kako se s njima najprije moraju obračunati pripadnici naroda kojemu pripadaju.

Poput policajca Ahmeda Merabeta u Parizu, kojeg su dok je branio “Charlie Hebdo” ubila braća Kouachi, ili sarajevskih vjernika koji su prošli tjedan istjerali trojicu ratobornih pristaša ISIL-a iz džamije za vrijeme vjerskog obreda. Kršćanska Europa mora shvatiti da su i gotovo svi muslimani “Charlie Hebdo” kada su u pitanju “svetinje” kao što su sloboda govora, neovisni mediji, internet bez granica... Ali ne i onda kada se uime takvih “svetinja” vrijeđaju bogovi.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
pacoje
17:53 27.01.2015.

dragi Jozo Pavković !..da znas ti ono cega se zapad plasi,ti bi mozda bolje sutio ili govori pravu istinu,zi kao da nisi barem malo od zrtva koje cionizam cini, i vojna alijansa koja podrzava izrael...zar ti nije dovoljno samo u 2014-toj za 9 dana 653 dijece zrtve izraela i drzava koje israel podrzavaju..da ne govorimo o drugome.samo o 653 dijece i muslimanima u myanmaru (burma) o kojima zapad suti, i ne daje da to saznaju njihovi gradjani,sute o tome i skrivaju zlocine...pusti ti isis koji je ionako zrtva Americke agresije, i laznih podataka o tome da treba vrsiti agresiju jer navodno imaju oruzja za masovno unistavanje..dragi jozo pre nego sto pises prvo imaj savjesti i cuvaj dusu od takvih stvari koje ti ili nisi video ili jos nisi saznao.a mozda jesi ali si ih brzo zaboravio ! .

TA
takitako
18:03 27.01.2015.

Jozo ,ja znam da ti znas da u Palestini ima samo u 10 dana 653 dijece ubijene, pred skolama, u bolnici, u UN zgradama..jozo to internet vidi, ali ti si zaboravio to.a zapadne medije o tome cenzurisu javnost...jozo pogledaj Egipat..jozozo ! kao sto rece pacoje ! ne vrsi bombardiranje bliski istok na zapadu nego suprotno , zapad bombarduje Avganista, Libiju, Jemen, Pakistan..a destabiliziranje Egipta, podrzava,kao i izrael kada okupira, i dragi jozo ! reci nam ti po onome sto radi Zapad i izrael tko je onda tu opozicija u siriji !? zapad kaze Basar asad nije, nusra nije. ovi drugi nisu , kurdi i tako su na listi terorizma u Zapadu.i samo je vrijeme za cekanje kada qe i kurdi biti jednog dana one koje treba bombardirati jer toboze nisu "demokrate"..jozo svijet nije crno-bijeli kao sto to ti vidis.

DU
dukidudoje
18:05 27.01.2015.

u 3 pm ce jednoga dana i internet i ova imperija zapada, jer moze se preko slabih, ali ima jedna visa sila koja nema slicne i to ce biti jednoga dana i zapadu stempelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije