Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukida demokraciju?

Čelnik turske odvjetničke komore: Erdoganov predsjednički sustav bit će sultanat

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2017.
u 13:32

Novi ustav koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji progurati pretvorit će Tursku u "sultanat" i ukinuti demokraciju, rekao je čelnik turske odvjetničke komore Metin Feyzioglu

Novi ustav koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji progurati pretvorit će Tursku u "sultanat" i ukinuti demokraciju, rekao je čelnik turske odvjetničke komore.

"U našim knjigama imamo poseban pojam za to: sultanat", rekao je Metin Feyzioglu novinarima u Ankari.

Parlament ubrzano mijenja ustav kako bi se uveo novi sustav vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje.

Usvajanje paketa ustavnih reformi očekuje se ovoga vikenda u parlamentu gdje Erdoganova stranka Pravde i razvoja (AKP) ima većinu. AKP podupire dio zastupnika desnog Nacionalističkog pokreta (MHP), dajući mu potrebne dodatne glasove.

Ustavne reforme morat će se usvojiti i na referendumu, najvjerojatnije u travnju. Feyzioglu je upozorio da bi to moglo biti "posljednje slobodno glasanje".

Turkska je u od neuspjelog puča u srpnju prošle godine u izvanrednom stanju u kojem su već ograničene neke građanske slobode. Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je izvanredno stanje iskorišteno za obračun s političkim disidentima.

Erdogan i čelnici AKP-a tvrde da će novi ustav, kojim jačaju ovlasti predsjednika, donijeti stabilnost Turskoj.

Protivnici, pak tvrde, da će nestati mehanizam uzajamne kontrole vlasti, jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika.

Ustavnoj reformi protive se lijeva oporbena Narodna demokratska stranka (CHP) i prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) čijih je jedanaest zastupnika pritvoreno.

>> Erdogan želi svu vlast u zemlji? Počela rasprava o ustavnim promjenama u turskom parlamentu

Komentara 2

MA
marsovac
21:20 19.01.2017.

ocigledno samo ovima u kontroli nije jasno da ovakvi kao : tihomir 65, anticenzura,.....i ostali, cisti ruski trolovi su po narudjbi putina rade i komentiraju u smislu poslodavca, rusije i njihovih tajnih sluzbi koje vode propagandu sa cijljem razdora unutar zapadnoga svijeta te jacanju ruskog utjecaja u europi.

MX
Mister X
17:39 19.01.2017.

Protivnici, ( Europa i Kurdi ) pak tvrde, da će nestati mehanizam uzajamne kontrole vlasti, jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika. Pitamo se dali sad počinje "vlast" biti kod Trumpfa ili kod Klintonice uskoro ? To je tamoamo normalno ali u Turskoj fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije