Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski predsjednik

Erdogan traži još novca od EU da zaustavi val izbjeglica

Merkel i Erdogan
Foto: DPA/PIXSELL
06.10.2015.
u 10:14

POVRATAK Moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku – rekao je njemački ministar policije Thomas de Maiziere

Turska nije previše impresionirana planom Europske unije da joj, s milijardu eura obećane pomoći, pomogne zaustaviti priljev izbjeglica iz Sirije i drugih migranata preko tursko-grčke granice. Uoči jučerašnjeg posjeta turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana Bruxellesu, njegov veleposlanik pri EU izjavio je da je milijarda eura o kojoj se govori već ranije bila rezervirana u proračunu EU za pomoć Turskoj tako da se ne radi o "novom" novcu, te da bi Turska za početak očekivala neki dodatni iznos povrh te svote. I predsjednik Erdogan ostavio je dojam da mu se ne žuri spasiti EU od migrantskog pritiska toliko koliko se liderima EU žuri da s njime dogovore zajednički plan kako to učiniti.

Balkanska ruta

U govoru u Strasbourgu, francuskom gradu koji je posjetio u nedjelju, prije dolaska u Bruxelles, predsjednik Erdogan kritizirao je EU zbog toga što je vrlo malo pomogla Turskoj u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

– Europi je neugodno čak i zbog malog priljeva izbjeglica. Što nam govore? "O, ne, ne otvarajte svoja vrata, ne dajte im da dođu do nas, neka ostanu kod vas"... - rekao je Erdogan na skupu s turskim iseljenicima u Strasbourgu. U Bruxellesu, turski je predsjednik slušao prijedloge dužnosnika EU, ali ponovio i svoje zahtjeve poput ukidanja viza za Turke koji putuju u EU ili premještanja sirijskih izbjeglica iz Turske u novu "sigurnu zonu" koju bi Europljani, Amerikanci i Turci uspostavili na sjeveru Sirije.

Novi "akcijski plan" Europske komisije, međutim, sada predlaže Turskoj da joj EU pomogne uspostaviti nove izbjegličke kampove za oko dva milijuna izbjeglica iz Sirije na turskom teritoriju, te da se oko pola milijuna izbjeglica preseli iz Turske u sve države EU ravnomjerno, po sustavu kvota.

Akcijski plan Komisije također predviđa i patroliranje turske obalne straže u moru između turske obale i grčkih otoka, gdje migranti sada najčešće ulaze u EU. Svi koji uđu na tom mjestu kreću se balkanskom migrantskom rutom kroz Srbiju i Hrvatsku prema Njemačkoj, a njemačka vlada, prema jučerašnjem izvješću tabloida Bild, sada očekuje da će čak 1,5 milijuna tražitelja azila doći do te zemlje ove godine. To je gotovo dvostruko više od procjene kojom je njemačka vlada baratala prije samo mjesec dana, a koja je glasila - 800.000 ljudi.

Prijetnja Berlina

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je jučer za list Stuttgarter Nachrichten da Njemačka ne može vraćati izbjeglice u Grčku i Mađarsku, ali može u Sloveniju i Hrvatsku.

– Sudovi su nam zabranili primjenu dublinskog postupka (vraćanja, tj. readmisije, op.a.) na Grčku i na Mađarsku. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drukčija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje – rekao je De Maiziere. 

>> Turska izbjeglice ne pušta prema Europi 

>> Europska komisija i Turska se dogovorile: Ovako ćemo zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

Komentara 17

Avatar Abcd....
Abcd....
12:06 06.10.2015.

Putine, poravnaj i Tursku!

BR
Branko102
14:11 06.10.2015.

U zadnja dva dana,Rusi su uništili kontingent turskog oružja za teroriste u Siriji,skupa sa kontigentom cisterni sa naftom,koju ISIL prodaje Turcima u pola cijene ili mijenja za oružje.Usput su ruski avioni u dva navrata namjerno prekršili turski zračni prostor da pokažu Turcima da mogu zaboraciti patroliranje sirijskim nebom.To je bilo upozorenje.

DU
Deleted user
14:32 06.10.2015.

Reži na Ruse jer su mu pokvarili njegov plan sa Kurdima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije