Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjeran u kut

Erdoğan razbija izolaciju i miri Tursku s Izraelom i Rusijom

Turkish President Tayyip Erdogan, accompanied by his wife Emine Erdogan, greets supporters during a rally to mark the 563rd anniversary of the conquest of the city by Ottoman Turks, in Istanbul, Turkey, May 29, 2016. REUTERS/Murad Sezer     TPX IMAGES OF
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.06.2016.
u 00:15

Sad će Turska opet moći preuzeti ulogu posrednika između Palestinaca i Izraela, no sve će doći u pitanje ako opet izbiju sukobi

Tri godine nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao Turskoj za smrt 9 turskih državljana 2010. godine obnavljaju se odnosi između Turske i Izraela, a analitičari ističu da je očito da se Turska želi izvući iz izolacije i loših odnosa sa zemljama u regiji. Pa je istovremeno postignut sporazum s Izraelom, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ispričao se Rusiji zbog pogibije ruskog pilota i rušenja ruskog aviona.

Otopljavanje između Izraela i Turske tražio je Washington, a državni tajnik John Kerry čestitao je Izraelu na postignutom sporazumu, ističući i doprinos SAD-a popuštanju napetosti. Kerry je podsjetio i kako je predsjednik Obama potaknuo izraelskog premijera da se ispriča Erdoğanu. Odnosi su zahladili 2010., kad su izraelski komandosi na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć u Gazu ubili 9 turskih državljana, jedan je bio i američki državljanin. Sad će Turska opet moći preuzeti ulogu posrednika između Palestinaca i Izraela, kaže za Al Arabiyu analitičar Selin Nasi.

– Ali ako opet izbiju sukobi između, primjerice, Hamasa i Izraela, to bi opet moglo pogoršati odnose – kaže Nasi. Prema anketi u Izraelu, većina je građana za obnovu odnosa jer prijeti opasnost od tzv. Islamske države. Izraelski tisak piše i kako je Erdoğan odmah nakon sporazuma kritizirao izraelsku ‘nezakonitu praksu’ u Jeruzalemu te kako je rekao da se prije sporazuma s Izraelom konzultirao s Fatahom i Hamasom koji su se složili s njim. Erdoğan je zahvalio Obami na doprinosu u pomirenju dviju država. Izrael će dati 20 milijuna dolara za odštetu obiteljima ubijenih, a Turska će moći dovoziti pomoć u Gazu. 

>>Erdoğan tuži turske zastupnike u Bundestagu i želi im testirati krv

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
07:22 29.06.2016.

sultan veli da se nije rusima ispričao. samo je izrazio žaljenje zbog smrti pilota. razlika je to, velika. druga stvar što je par dana nakon rušenja aviona turska već izrazila žaljenje radi smrti pilota. al jasno rekla da je ruskiuski avion bio u turskom zračnom prostoru. i nikad poslije toga dostavila dokaze za to. niti amerikanci, koji su kao potvrdili tursku verziju. odonda se puno toga promijenilo, asad ojačao i u ofenzivi je, rusija uvela sankcije na tursku robu, posebno onu poljoprivrednu, ruski turisti zaobilaze tursku, a glavni gosti su im bili. terorizam je i turke načeo, eto svaki dan imaju neki problem, eksploziju... i od perspektivne turske erdogan je u par godina napravio bolesnika, kojeg izbjegavaju svi. sad treba obnoviti prijateljstva. s rusima je uvijek to bila ljubav iz koristi. rusi istog dana izjavili da projekt plinovoda kroz tursku nije mrtav, da je na čekanju. unija se raspada, u turskoj jačaju protueuropske snage, a i protiv samog sultana. mora imati neki uspjeh, jer sad vrijeme radi protiv njega.

OP
opančar
06:53 29.06.2016.

mason, ti si primitivan, a što se tiče rusije vidim da je sultanu erdoganu došla pamet iz guzice u glavu, jer dobro je putin reko nakon rušenja aviona, svi očekuju da ću napast tursku, neću to učinit, to se drugačije radi, ipak je novac u pitanju, kad se sultan ispričava

ST
stomugromova
05:22 29.06.2016.

Lako za Izrael.Sa Rusima će ići malo teže.Tek je napravio prvi korak,a bit će ih još puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije