Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Represija nad novinarima

Erdogan je novinarki oduzeo majčinska prava

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.05.2016.
u 09:46

Zatvor nije bio dovoljan, trebalo ju je poniziti do kraja

U prva četiri mjeseca ove godine čak 894 turska novinara izgubila su posao, a protiv njih 74 vode se sudski postupci. Arzu Yildiz, kojoj je dosuđena zatvorska kazna od 20 mjeseci, uskoro će postati 37. turska novinarka iza zatvorskih rešetaka.

No ona neće biti samo još jedna novinarka koja je u zatvoru završila zato što je pisala o temama koje se ne sviđaju predsjednik Erdoganu.

Objavila naoružavanje ISIL-a

Ona će biti prva predstavnica ove profesije kojoj je sud, uz zatvorsku kaznu, dosudio i oduzimanje roditeljskih prava nad njezinim kćerima, jednoj je šest i pol godina, a drugoj četiri mjeseca. Sudilo joj se zbog objavljivanja snimke konvoja vozila koja pripadaju turskoj obavještajnoj službi, koji je vozio oružje islamistima u Siriju, za što je dobila 20 mjeseci zatvora. Kako je navodno prekršila tajnost sudskog postupka, sud ju je lišio i majčinskog prava tako da ona više ne može donositi nikakve odluke vezane uz svoje djevojčice. Brojni turski novinari ovu presudu vide kao apsolutni presedan i nov perfidni način pritiska na novinare i na slobodu medija.

Njezin odvjetnik tvrdi da je sud u osnovi trebao suspendirati presudu o zatvorskoj kazni jer ona nikada prije nije osuđivana. Odvjetnik Alp Deger Tanriverdi kaže da je to bilo njezino zakonsko pravo, no sud je odlučio da je ona zločin počinila namjerno i s nakanom, što je automatski vodilo prema tome da Arzu Yildiz liše neki njezinih prava. No dodaje da su i tu odluku mogli suspendirati, ali su odlučili slijediti drugačiju logiku. - U procesu odlučivanja o oduzimanju nekih prava služili su se ovom logikom – ona je zločin počinila namjerno, što znači da je kriva pred cijelim društvom. Iz toga pak proizlazi da joj se ne smije dopustiti da širi loš utjecaj na bilo koga, a pogotovo ne na svoju djecu. Umjesto da je oslobode, oni su je odlučili poniziti do kraja - naglasio je odvjetnik i dodao kako sudovi u Turskoj roditeljska prava ne oduzimaju ni onim roditeljima koji su svoju djecu premlaćivali ili silovali.

Arzu Yildiz smatra kako je namjera suda od samoga početka bila da ju je ponizi i udari tamo gdje je najosjetljivija i da tako drugim kolegama pokaže što će im se dogoditi ako budu pisali protiv trenutačne vlasti. Ako prizivni sud potvrdi ovu presudu, a svi su izgledi da će to učiniti, ona će biti potpuno lišena roditeljskih prava i više bez svoga supruga neće moći činiti ništa što je vezano za njezine kćeri – neće ih moći upisati u vrtić ili u školu, neće moći u njihovo ime otvoriti bankovni račun niti će moći igdje s njima putovati.

Društvene mreže proključale

Ova presuda na noge je digla udruge civilnog društva i novinarske udruge i sindikate u Turskoj. Nakon presude su društvene mreže proključale, a samo na Twitteru podršku Arzu Yildiz dalo je više od 50 tisuća ljudi i organizacija. Njezini prijatelji i kolege na društvenim mrežama dijelili su fotografiju njezine četveromjesečne kćeri s potpisom: “Beba Zehra nije sama!”

Otkako je izabran na mjesto predsjednika u kolovozu 2014. godine, Recep Tayyip Erdogan provodi žestoku kampanju protiv svih onih novinara koji su otvoreno pokazali protivljenje njegovoj politici. Zbog istih snimki konvoja s oružjem na pet godina zatvora osuđen je glavni urednik najjačeg i po mnogima i jedinog pravog oporbenog dnevnog lista Cumhuriyet Can Dundar i Erdem Gul, šef dopisništva toga lista u Ankari, kojima prijete i novi sudski progoni .     

Komentara 24

BO
bode
21:03 31.05.2016.

Kosovo je neovisno!

JA
jabadabadooo
00:11 01.06.2016.

Erdogan je zlocinac, sramota je da je jedno takvo smece stupilo na nase tlo

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:00 31.05.2016.

Novinari, to nekakva zaštićena vrsta? Kod nas su isti najgora vrsta propagandista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije