Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emanuela D’Alessandro

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj postaje savjetnica šefa države

emanuela
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.05.2015.
u 07:10

Dosadašnji savjetnik šefa države za vanjske poslove Antonio Zanardi Landi odlazi u mirovinu polovicom lipnja, a na njegovo je mjesto talijanski predsjednik Sergio Mattarella izabrao Emanuelu D’Alessandro

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro postaje prva žena savjetnica za diplomatske poslove jednog predsjednika Republike Italije. Dosadašnji savjetnik šefa države za vanjske poslove Antonio Zanardi Landi odlazi u mirovinu polovicom lipnja, a na njegovo je mjesto talijanski predsjednik Sergio Mattarella izabrao Emanuelu D’Alessandro, piše Corriere della Sera.

Emanuela D’Alessandro postala je talijanska veleposlanica u Hrvatskoj 2011. godine te je zasigurno pridonijela napretku diplomatskih i ekonomskih odnosa između dvije države. Rođena je u Rimu 1960. godine, a nakon završenog fakulteta i magisterija 1987. godine ušla je u diplomaciju. Bila je u talijanskom diplomatskom predstavništvu u Budimpešti pa zatim u Beču pri OECD-u i u organizaciji sastanka čelnika sedam najrazvijenijih zemalja svijeta 2001. godine u Genovi. U talijanskom ministarstvu vanjskih poslova bila je šefica osoblja, a od 2008. do 2011. godine prva i jedina žena predsjednica diplomatskog instituta “Mario Toscano”.

Njezina majka bila je sestra generala Alberta Dalla Chiese, jednog od predvodnika u sučeljavanju s teroristima Crvenih brigada krajem sedamdesetih prošlog stoljeća koji je poslan u Palermo u borbu protiv mafije koja ga je i ubila 1982. godine. Njezin otac bio je također zapovjednik karabinjera. Brata talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle, Piersantija, također je ubila mafija 1980. godine.

Corriere della Sera ocjenjuje da je Emanuela D’Alessandro vrlo mlada za položaj diplomatske savjetnice šefa države te kako su tu dužnost uvijek dosad obavljale starije osobe.

D’Alessandro se u Zagrebu vrlo brzo udomaćila, učlanila se u veslački klub, djelovala je na približavanju poduzetnika, zaslužna je za osnivanje talijansko-hrvatske udruge gospodarstvenika i hrvatski glavni grad bio je njezin drugi dom.

>>Talijanska veleposlanica veslala na vukovarskom maratonu

>>Senzacionalna izložba svih najvažnijih djela velikog francuskog kipara

Komentara 1

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
07:31 25.05.2015.

Falit češ mi Emanuela na veslanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije