Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stolari iz Bosne

Edin i Salem: Stolac koji izrađujemo za papu smatramo svojim životnim djelom

Salem i Edin Hajdarovac
Foto: Ivica Galović/Večernji list
1/6
15.04.2015.
u 22:00

Monumentalni stolac na kojem će papa Franjo sjediti za mise na Koševu izrađuje 
se u Zavidovićima

Ne smijem vam reći kako će stolac izgledati! Mogu tek napomenuti da će djelo biti monumentalno, dostojno pape, i da će težiti oko 80 kilograma. Ali dogovor je da o detaljima ne govorimo prije prvoga javnog predstavljanja – kaže Edin Hajdarovac, stolar iz Zavidovića koji je ovih dana privukao veliku pozornost domaće i međunarodne javnosti.

Nije ni čudo. Kako nalaže tradicija, kada posjećuje stranu zemlju, poglavar Rimokatoličke crkve ima poseban stolac na kojem sjedi. Drveno prijestolje na kojemu će sjediti papa Franjo kada 6. lipnja ove godine posjeti Sarajevo djelo je vrijednih ruku zavidovićke obiteljske stolarske radionice. Priča o muslimanskoj obitelji koja izrađuje stolac za papu obišla je svijet, no ovdje bi rekli – ništa čudno za Bosnu i Hercegovinu!

Projekt života

– Izrada stolca za papu Franju projekt je mojeg života. Veoma sam ponosan i uzbuđen, još uvijek ne mogu vjerovati da sam upravo ja dobio taj zadatak – kaže Edin. Ideju je, kaže, zapravo dobio njegov otac Salem, i to odmah nakon što se u medijima počelo pisati da papa dolazi u Sarajevo. Odmah su stupili u kontakt sa zavidovićkim župnikom, Dervenćaninom Mirom Bešlićem, i đakonom Ljubom Zelenikom, koji su o tome obavijestili kardinala Vinka Puljića. I lavina se zakotrljala. Nadbiskup vrhbosanski i crkveni odbor za doček Svetog Oca u Sarajevu prihvatili su tu zanimljivu i originalnu ideju, a otac i sin Hajdarovac počeli izradu stolca za papu, kako kažu, najveći i najčasniji posao života. Salem i Edin već se godinama bave drvorezbarenjem religijskih predmeta, među kojima su i križevi i suveniri koji se prodaju u Međugorju. Doznavši da mu je ideja prihvaćena i kako je upravo njegovoj radionici pripala čast izrade svečanoga drvenog prijestolja, Salem danima nije spavao.

– Nije mala stvar raditi stolac za prvog čovjeka svijeta, treba imati tu sreću. Presretan sam i počašćen. To nisu nikakve floskule, govorim to iz dubine srca i duše – kaže Salem. Stolarski i duboki duborez prije više od pola stoljeća u obitelji Hajdarovac počeo je Salemov otac Sulejman. Nakon njegove smrti posao su preuzeli sin i unuk koji će ostati upisani u povijest kao Zavidovićani koji su izradili stolac za Svetog Oca. Edin je završio stolarski zanat, ali ističe da duborez s tim nije previše povezan. Duborezom se bavi posljednjih pet godina i to mu je glavni izvor prihoda. Do danas su on i otac izrađivali razne vjerske suvenire i obilježja, kako za Međugorje tako i za brojne druge crkve, tekije i džamije u BiH. Više od 80 posto njihovih proizvoda napravljeno je ručno, bez upotrebe strojeva. Riječ je, kažu, o poslu koji iziskuje veliku ljubav i strpljenje, a svaki suvenir, bez obzira na to za koga se pravi i kakav je, zahtijeva da se u njega unese duša. Ipak, ovo je nešto posebno.

– Nikada nismo sumnjali u sebe i kvalitetu svojeg rada, ali činjenica da smo se izborili za ovaj posao pokraj tolikog broja drugih ponuda govori da su nas prepoznali i drugi. Naravno da ću ići na papin doček, jedva čekam odlazak u Sarajevo – govori Edin.

Stolac od orahovine

Ističe da stolac radi od oraha, koji je najpogodniji i najljepši za tu namjenu, ali i najskuplji. U dogovoru s vlč. Bešlićem Hajdarovci će pola svoga rada pokloniti, a pola će im platiti zavidovićka Župa sv. Josipa. U toj bi crkvi stolac trebao iti prvi put izložen na planirani dan njezina završetka, 31. svibnja, nakon čega će biti dostavljena u Sarajevo.

Župnik Miro Bešlić, koji je zajedno s đakonom Zelenikom idejno dotjerao prijestolje, otkriva kako će sve biti isprepleteno pleterom, koji simbolizira hrvatsku opstojnost, kulturu i povijest. Na dijelu stolca koji će biti do papina uzglavlja nalazit će se ostaci sarajevskih katoličkih katedrala iz 1224. i 1889. godine. Time se želi naglasiti bogata povijest katolika i Hrvata u BiH. Na poleđini će na istom naslonu biti papin grb i uskrsni moto koji je papa odabrao za svoj posjet Sarajevu – Mir s vama! – Kada mi je Salem prvi put rekao kako bi upravo on želio izraditi stolac za papu, odgovorio sam mu da nemam ništa protiv, ali da ne mogu ja o tome odlučivati. Međutim, kada smo ideju o stolcu predstavili kardinalovu odboru za doček, naši su domaćini doslovno ostali bez daha i pitali zar je to moguće – kaže župnik Bešlić.

Čim su dobili zeleno svjetlo, inicijatori ideje krenuli su kući i počeli razgovarati što i kako dalje. Sav ponosan, Salem je odmah rekao da će izrada prijestolja biti njegovo životno djelo, ali ni župnik nije bio ništa manje ushićen. Bio je presretan što će njegova mala župa ući u povijest Crkve i Zavidovića, koji su s tim stolcem otvorili prozor u svijet. Papa će na tom stolcu sjediti na misi koja će se održati na koševskom stadionu, a također i u sarajevskoj katedrali za večernjeg susreta sa svećenicima. Zanimljivo je da je prethodni stolac za papu, na kojem je za posjeta Bosni i Hercegovini sjedio sada već sveti papa Ivan Pavao II., također izradio jedan Bošnjak, odnosno musliman iz Konjica. Taj se stolac sada nalazi u sarajevskoj katedrali, a po odlasku pape Franje iz Sarajeva trebao bi ga zamijeniti ovaj koji upravo rade otac i sin Hajdarovac.

>>Papa u Sarajevo u misiji mira

>>Papa Franjo: Korupcija je smrdljiva kuga našeg društva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije