Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gnijezdo terorista

Džihadisti utvrđuju prilaze Mosulu

Turkish soldiers stand guard as a Syrian refugee boy waits behind the border fences to cross into Turkey on the Turkish-Syrian border, near the southeastern town of Akcakale in Sanliurfa province, Turkey, June 5, 2015. To match Special Report EUROPE-MIGRA
25.10.2016.
u 22:00

Iračke i kurdske snage stvorile su 'potkovu' sa sjevera, juga i istoka kako bi koncentrirale udar na samo središte grada

Iako traje već dulje od tjedan dana, ofenziva koju provode iračke i kurdske snage još nije došla do samoga grada Mosula, središta Islamske države u Iraku. U vojnoj operaciji za koju se procjenjuje da će trajati između nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci, iračke postrojbe oslobodile su nekoliko gradova u okolici samog Mosula stvarajući uporišta za napad na sami grad sa sjevera, juga i istoka.

Barikade na cesti

Napredovanje iračko-kurdskih snaga koje su potpomognute i zapadnim saveznicima nešto je opreznije zbog brojnosti civila u gradu. Procjenjuje se da je trenutačno u Mosulu oko 1,5 milijuna civila, od čega bi njih oko 200.000 moglo krenuti u izbjeglištvo nakon što borbe u predgrađima počmu punom žestinom. Oslobodilačke snage trenutačno pokušavaju prodrijeti prema gradu iz smjera autoceste koja Mosul spaja s Bagdadom. Satelitske snimke pokazuju da su upravo na toj trasi ISIL-ove postrojbe najgušće koncentrirane, ali i da je podignut cijeli niz barikada kojima će islamisti pokušati usporiti prodor pješaštva i oklopnih vozila i tenkova u grad.

Civili kao živi štit

Koliko je doista pripadnika ISIL-a u Mosulu nije moguće sigurno reći, no procjenjuje se da ih je oko pet tisuća. Među njima je i oko dvije tisuće islamista porijeklom iz Europe.

Snage ISIL-a na području Mosula relativno su dobro organizirane, a oni koji su ostali u gradu više ne namjeravaju napuštati položaje nego će pokušati zaustaviti iračke i kurdske postrojbe koliko god je to dugo moguće. Zbog toga su na prilazima gradu raspoređeni snajperisti, no najviše se strahuje da će islamisti početi koristiti žene, djecu i civile kao žive štitove ispred svojih rovova ili transportera pri premještanju s položaja na položaj.

Unatoč svemu, iračka strana tvrdi da napredovanje ide brže nego što je planirano.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
22:12 25.10.2016.

Svemoguci zapadni sateliti koji po propagandi mogu citati novine iz svemira, su nekako "propustili" vidjeti nekoliko tisuca bijelih Toyota pick-up kamiona s par desetaka tisuca dzihadista koji 2011 godine prelaze iz Iraka u Siriju radi "smjene rezima". Normamalno bijele Toyota pick-up kamioncice su "kupili" od "ustedjevine" u pustinji Iraka I unutra sasvim slucajno nabasali na protutenkovske rakete, mitraljeze, minobacace I ostalu "dodatnu opremu". Ha, ha, ha...koja sprdacina od tzv. "zapadne demokracije" I borbe za "ljudska prava". Kolonijalne sile se od 16 stoljeca nisu promjenile unatoc propagandnom pranju mozga.

Avatar superhik74
superhik74
22:14 25.10.2016.

"Stvorile su potkovu s sjevera, juga i istoka" normalno ostavivsi slobodan zapad kako bi ih usmjerili prema Siriji radi smjene rezima koja im ne uspjeva vec skoro punih 6 godina, pa salju pojacanja dzihadista. Ha, ha, ha...kako prozirno...

MX
Mister X
11:30 26.10.2016.

Kako izgleda uskoro treći svjetski rat ( nuklearni ) je neizbježan a mnogi toga nisu ni zaista svijesni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije