Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUK raketni sustav

Vođa proruskih separatista: Projektili su došli s ruske strane

Aleksandar Kodakovski
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
23.07.2014.
u 21:15

Aleksandar Kodakovski, zapovjednik bojne Vostok, priznao je po prvi put otkako je zrakoplov srušen u istočnoj Ukrajini u četvrtak, da pobunjenici posjeduju BUK raketni sustav

Moćni vođa ukrajinskih pobunjenika za Reuters je potvrdio da su proruski separatisti imali tip protuzrakoplovnih projektila za koje Washington tvrdi da su upotrebljeni kako bi srušili zrakoplov Malaysia Airlines MH17 te da postoji mogućnost da su nastali u Rusiji.

Aleksandar Kodakovski, zapovjednik bojne Vostok, priznao je po prvi put otkako je zrakoplov srušen u istočnoj Ukrajini u četvrtak, da pobunjenici posjeduju BUK raketni sustav te kaže kako bi mogli biti poslani naknadno natrag kako bi uklonili dokaz njegove prisutnosti.

Prije nego je srušen malezijski zrakoplov, pobunjenici su se hvalili dobivanjem BUK raketa, koje mogu oboriti zrakoplov na visini preletanja. No, od katastrofe, glavna skupina separatista samoproglašene Narodna Republika Donjeck u više navrata demantirala je da je ikada posjedovala takvo oružje.

Kodakovski je okrivio vlasti u Kijevu za izazivanje napada projektilima koji su možda srušili zrakoplov. Kaže kako su kijevske vlasti namjerno izazvale potrebu za zračnim napadima u tom području, znajući da se tamo nalaze projektili.

- Znam da je BUK došao iz Luganska. Tada mi je rečeno da BUK iz Luganska dolazi pod zastavom LNR-a, rekao je, aludirajući na Narodnu republiku Lugansk, glavnu pobunjeničku skupinu koja tamo djeluje.

16.00 sati - Dva ukrajinska borbena aviona srušena su danas na istoku Ukrajine gdje traju borbe s proruskim pobunjenicima, javlja CNN. Piloti su navodno iskočili iz aviona, a informacije o njihovu stanju zasad nisu poznate.

Ukrajinsko ministarstvo obrane za rušenje je optužilo separatiste.

Avioni su srušeni nakon što su piloti završili zadatak u blizini mjesta Dmitrovka, nedaleko od ukrajinsko-ruske granice.

Do rušenja aviona došlo je samo šest dana nakon što je avion Malaysia Airlinesa projektilom zemlja-zrak srušen na granici s Ukrajinom, pri čemu je poginulo 298 ljudi.

U nastavku pratite kronologiju današnjih događaja vezanih uz sukobe u Ukrajini te pad aviona Malaysia Airlinesa:

15.50 sati - I drugi avion dotaknuo je tlo aerodroma u Eindhovenu. Sky News javlja kako se u oba aviona nalazi 40 tijela.

15.40 sati - Jedan od aviona koji je prenosio tijela žrtava stigao je u zračnu luku Eindhoven u Nizozemskoj. Očekuje se kako će uskoro sletjeti i drugi.

15.30 sati - Rusija je optužila Ukrajinu za manipuliranje podacima o zračnom prometu vezanima uz pad aviona.

 - Umjesto da pomaže u istrazi oko pada aviona, Kijev svakodnevno podmeće apsurdne i neutemeljene optužbe protiv Rusije, rekao je Aleksandar Lukaševič, glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

15.00 sati – Prema pisanju RT-a, ukrajinske snage otele su britanskog novinara i još trojicu izvjestitelja. Više pročitajte ovdje.

14.30 sati – Drugi vojni izvor navodi kako su avione na različitim lokacijama srušili pobunjenici. Prema njihovim tvrdnjama piloti su uspjeli skočiti padobranom

14.00 sati – Međunarodni Crveni križ poručio je kako sve strane u Ukrajini moraju zaštititi civile i poduzeti sve što je moguće da bi se sva tijela poginulih u padu aviona vratila obiteljima.

13.00 sati – Nizozemski avion koji prenosi 16 tijela poginulih pri padu srušenog zrakoplova danas je poletio iz ukrajinskog grada Kharkiva.

11.00 sati – Crne kutije iz malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine stigle su u Veliku Britaniju, objavilo je posebno ukrajinsko istražno povjerenstvo.

09.00 sati – Američki obavještajni dužnosnici izjavili su da su proruski separatisti avion Malaysia Airlinesa srušili pogreškom, ali da za sada nema dokaza o izravnoj upletenosti ruske vlade, javlja BBC.

Na konferenciji za medije u utorak kazali su da je najvjerojatnije objašnjenje za rušenje aviona da su ga pobunjenici zamijenili za drugi zrakoplov. – Čini se da je riječ o pogrešci – rekao je jedan od njih.

>> SAD: Čini se da su avion separatisti doista srušili pogreškom

Komentara 117

Avatar garestrasni
garestrasni
16:08 23.07.2014.

što, jutarnji navija za ruse, tebi to čudno, pa gazda nino je bio teška komunjara, jelena lovrić i cijela ta ekipa, sve su to jugo nostalgičari a takvi ne vole zapad, nego putina

OL
olrajt
16:18 23.07.2014.

...na civilnom avionu su vježbali pa sad prešli na borbene ......najprije gađaš veču metu pa onda ideš na manju!!!!

RO
rommel
15:47 23.07.2014.

Tako smo i mi rokali JNA migove,galebe i ostala sranj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije