Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavala istragu

Državni odvjetnik traži istragu protiv brazilske predsjednice

Dilma Rousseff
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.05.2016.
u 07:18

Rousseff, koja će vjerojatno do kraja mjeseca biti opozvana zbog optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita, dosad je izbjegavala uvlačenje u najveću istragu o korupciji u brazilskoj povijesti.

Brazilski državni odvjetnik zatražio je od Vrhovnog suda pokretanje istrage protiv predsjednice Dilme Rousseff zbog pokušaja opstrukcije istrage o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, objavio je televizijski kanal Globo News.

Rousseff, koja će vjerojatno do kraja mjeseca biti opozvana zbog optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita, dosad je izbjegavala uvlačenje u najveću istragu o korupciji u brazilskoj povijesti.

Zahtjev za pokretanjem istrage razmotrit će sudac Vrhovnog suda Teori Zavascki, no to neće učiniti javno jer se zasniva na snimkama telefonskih razgovora Rousseff s bivšim brazilskim predsjednikom Luiz Inacio Lulom da Silvom, koji su tajni, izvijestio je portal G1.

Novine Estado de S. Paulo objavile su u utorak da je tužitelj Rodrigo Janot teretio Lulu za sudjelovanje u pokušaju sprečavanja bivšeg menadžera u Petrobrasu Nestora Cervera da sudjeluje u istrazi o korupciji.

Deseci rukovoditelja u Petrobrasu optuženi su korištenje fondova kompanije za podmićivanje političara, što je izazvalo skandal koji je pokrenuo najveću političku krizu u Brazilu u zadnjih nekoliko desetljeća, kao i zahtjeve za opozivom predsjednice kojoj je popularnost drastično srušila i teška gospodarska kriza.

Vrhovni sud potvrdio je u utorak da je tužitelj Janot zatražio formalnu istragu protiv Lule i nekoliko ministara, a istragu je proširio zahvaljujući svjedočenju senatora Delcidia do Amarala, koji je odlučio surađivati u zamjenu za lakšu kaznu. Sud već istražuje pedesetak političara, uključujući i čelnike oba doma Kongresa.

Senat (Gornji dom) će do kraja mjeseca odlučiti o mogućem opozivu Rouseff, koja je optužena da je tijekom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. godine prikrivala razmjere proračunskog deficita, nakon što je Donji dom brazilskog parlamenta prošlog mjeseca dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsjednice.

>>Donji dom brazilskog parlamenta podržao opoziv predsjednice Dilme Rouseff

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
18:27 04.05.2016.

Rousseff znaci uopce nije upletena u navodnu korupcijsku aferu ali ce ipak biti opozvana ? To je unaprijed odredio imperij kaosa koji je preko NSA spijunirao Petrobras i onda preko svojih placenika (pete kolone) u Brazilu obavlja "smjenu rezima". Nakon smjene rezima, nova ce marioneta sasvim slucajno (ha, ha, ha...) ogoguciti Exon-Mobil, BP, Shell-u i ostalim zapadnim kompanijama da crpe Brazilsku naftu. Slicno se sprema i Venecueli. Vec vidjen film u Iraku, Libiji itd. itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije