Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinov summit

Države BRICS-a osnovat će vlastitu banku i svoj MMF

putin
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.07.2014.
u 08:00

Osnovat će vlastitu banku i svoj MMF na sastanku u Brazilu, a Moskva predlaže i nov i energetski savez

Nakon što je ugostio najbolje svjetske nogometne reprezentacije, Brazil je domaćin sastanka čelnika najvećih rastućih ekonomija svijeta: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRICS), koji bi na dvodnevnom sastanku u Fortalezi trebali donijeti ključne odluke o osnivanju zajedničke razvojne banke i financijske institucije koja će biti alternativa Međunarodnom monetarnom fondu.

Osim toga, iz Rusije je stigao prijedlog predsjednika Putina da države BRICS-a oforme i vlastitu energetsku asocijaciju s ciljem jačanja energetske sigurnosti država članica.

Odgovor Zapadu

Znakovito je da glavna inicijativa dolazi upravo iz Moskve, i to na summitu u Južnoj Americi, dvorištu Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Rusija isključena iz G8 nakon vojne intervencije u Ukrajini i pripojenja Krima. Za razliku od najrazvijenijih država Zapada, članice BRICS-a s odobravanjem su dočekale Putinovu inicijativu vidjevši u njoj odgovor upravo na djelovanje multinacionalnih kompanija i financijskih institucija koje su, kako kažu, u službi zapadnih sila.

Osnivanje zajedničke banke s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara na današnjem bi sastanku u Fortalezi trebali potvrditi svi čelnici država BRICS-a nakon što su je jučer na sastanku u Brasiliji javno podržali Vladimir Putin i domaćin summita brazilska predsjednica Dilma Rousseff. Sjedište banke trebalo bi biti u kineskom gradu Šangaju, iako se spominje i Indija kao moguće financijsko sjedište. Na sastanku bi trebao biti prihvaćen i prijedlog o osnivanju BRICS-ova pandana MMF-u koji bi trebao djelovati kao svojevrsna kasa uzajamne pomoći ako neka od članica zapadne u financijske probleme. Taj bi fond trebao raspolagati sa 100 milijardi dolara, od kojih će najviše dati Kina, 41 milijardu dolara, Indija, Brazil i Rusija po 18 milijardi, a JAR pet milijardi dolara. Oba projekta trebala bi biti realizirana do kraja iduće godine. S obzirom na to da će se na dnevnom redu naći i Putinov prijedlog stvaranja rezervne banke goriva i zajedničkog instituta za energetsku politiku, jasno je da je na djelu početak stvaranja u najmanju ruku bipolarizacije svjetskih snaga, pri čemu su SAD i EU na jednoj strani, a države BRICS-a na drugoj.

Ekonomije budućnosti

Pogledamo li strateški, jasno je da se Rusija na taj način želi politički nametnuti kao lider snagama suprotstavljenim bloku na čijem je čelu SAD, iako Putin naglašava da nema govora o vojnom udruživanju, već isključivo o ekonomskom i političkom. Također se mora uzeti u obzir da će države BRICS-a, prema svim ozbiljnim ekonomskim predviđanjima, do 2030. imati veći BDP nego SAD i EU zajedno (55.000 milijardi dolara naspram 46.500 milijardi dolara), no treba znati da u državama rastućih ekonomija živi gotovo polovica svjetskog stanovništva, njih oko tri milijarde, pa BDP po stanovniku neće u bliskoj budućnosti stići one u SAD-u i EU. Ipak, u BRICS-u i neke druge države vide budućnost pa o priključenju razmišlja i Argentina.

>> Putin garantira da Rusi neće biti loši organizatori kao Brazilci

Ključne riječi

Komentara 9

PL
@ploto@
08:26 16.07.2014.

Broj članica BRICS-a će se uskoro povećati i taj će se trend nastaviti jer je svima dosta okupacije i terora korporacije USA.Samim time,rasti će i BDP grupacije BRICS,a sukladno tome će padati BDP USA i EU.Ukupan BDP USA je prenapuhan jer ta korporacija koristi shemu štampanja USD bez pokrića i tu pljačku stoljeća plaća cijeli svijet.Da nije toga,USA bi odavno bankrotirale,Dosad su vojnom silom nametali uvjete drugim državama,ali uskoro ni to neće ići lako.Vrijeme je da se svijet riješi krpelji i nametnika,koji se zovu Rockfeller, Rothschild itd.Svijet je umoran od tih lihvara i ubojica,koji po svijetu pljačkaju,otimaju i ostavljaju krv,znoj i suze. I još da se EU odupre tim psihopatima,koji nas preko TAFTA i TISA sporazuma pokušavaju okupirati i staviti pod svoju korporativnu kontrolu,svijet bi mogo izgledati drugačije ,nego sada.A velikom američkom narodu želim prije svega slobodu,koju su im uzeli korporativni psihopati.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
09:17 16.07.2014.

Savez "poniženih i uvrijedjenih" hahaha, uskoro će Brazil posudjivati lovu Njemačkoj...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
09:21 16.07.2014.

Ploto, neće Rusi spasit svijet. Svijet (siromašne)će spasiti rad i disciplina a od toga općenito Rusi nemaju puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije