Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iss

Drama u svemiru - astronauti bježali od svemirskog smeća

iss
AFP/PIXSELL
24.03.2012.
u 21:14

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje kao posljedica svih lansiranja u 55 godina letova u svemir

Zalutali dio stare ruske rakete preletio je pored Međunarodne svemirske stanice (ISS). Kada je otkriveno da svemirsko smeće leti prema ISS-u, šesteročlana posada morala se premjestiti u dvije kapsule Sojuza namijenjene za hitne evakuacije. Kada je prijetnja otkrivena, bilo je prekasno za premještaj stanice. Kapsule Sojuz spojene su s ISS-om, a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde. Iako je NASA rekla da je postojala mala vjerojatnost da komad svemirskog smeća udari u stanicu, morala je reagirati.

– Sve je prošlo dobro, kako se i očekivalo - poručila je Ruska svemirska agencija i dodala kako se šest astronauta vratilo obavljanju svojih dužnosti.

Ovo je treći put u 12 godina da se posada ISS-a suočila s mogućnošću udara svemirskog smeća. U lipnju prošle godine dogodio se sličan incident kada je neidentificirani objekt preletio ISS na 335 metara. Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica svih lansiranja u 55 godina letova u svemir. Ti komadi potječu od starih satelita i raketa koje se raspadaju u svemiru i putuju brzinom od nekoliko kilometara u sekundi.

Najveći incident prouzročen svemirskim otpadom dogodio se 2007. godine kada je Kina uništila jedan od svojih satelita. Eksplozija je prouzročila više od 3000 većih i oko 15.000 manjih komada svemirskog otpada. Tone otpada nastale su i 2009. godine kada su se sudarili američki i ruski satelit.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
21:55 24.03.2012.

evo prilike poduzetnicima. neka otvore firmu za saniranje svemirskog otpada i zarade milijune. jes, tenk ju veri mač on ajdea.

TO
Toni50
23:57 24.03.2012.

,Drama u svemiru - astronauti bježali od svemirskog smeća, najviše od letčih govanaca ....

ŠĆ
šćtrlj
21:39 24.03.2012.

treba uvest stroge kazne... kad policajac nekog vidi da baci papirić, odmah 100 kuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije