Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor o Hrvatskoj

Drago Pilsel: Bio je moj profesor. Borit će se za bolju Crkvu

papa (1)
Screenshot: ABC
14.03.2013.
u 01:02

On je sličan Wojtyli i Ratzingeru. Možemo očekivati da će nastojati promijeniti oholost u crkvenom vrhu.

Poznati hrvatski novinar Drago Pilsel upoznao je novog papu još 1986. godine. Bio mu je profesor, a znali su ponekad razgovarati i o hrvatskoj borbi za neovisnost. Pilsel se sjeća pape kao vrlo čvrste i otvorene osobe koja je znala uspostaviti red i povjerenje.

Kada ste upoznali novoizabranog papu Franju?

Dobar je upravljač

– To je bilo 1986. godine kada samo se pripremao za novicijat i studirao sam dvogodišnji isusovački studij. Nas je bilo više stotina na toj isusovačkoj školi koja se zvala Colegio san Miguel i koja se nalazi u predgrađu Buenos Airesa koji se također zove Miguel. Ja sam tada bio u franjevcima, a kako mi nismo imali svoj fakultet, oni su nas poslali k isusovcima. Tamo sam proveo dvije godine, pa mogu reći da mi je sadašnji papa bio profesor 1986. i 1987, godinu. Osim nas fratara, tamo su bili domaćini isusovci, ali i kandidati za svećenike iz dijecezanskog klera.

Što vam je predavao novi papa?

– Predavao mi je dio latinoameričke povijesti i nekoliko teoloških predmeta. Osim što je meni bio predavač, on je bio i rektor škole. Dakle, on je bio vlast u toj školi. S nama bio ponekad znao razgovarati za vrijeme odmora i pauza. Njega je zanimalo moje hrvatstvo. Nekoliko smo puta razgovarali o tome zašto Hrvati žele svoju državu. Meni je novi papa pomogao da osvijestim svoj latinoamerički identitet. Rekao mi je da kao što je važno što cijenim da mi Hrvati moramo imati slobodu, tako je važno da kao budući svećenik otvorim svoje srce svima onima kojima nedostaje sloboda u Latinskoj Americi. U toj isusovačkoj školi nije bilo samo Argentinaca nego i momaka iz drugih dijelova Južne Amerike. To je bila Latinska Amerika u malom.

Kakav je čovjek novi papa?

– Vrlo miran i vrlo otvoren. Rekao bih da je strog, ali pravedan. U kući je sve štimalo. To je bio švicarski sat. Nikada ništa nije nedostajalo. Kada smo mi sjemeništarci igrali nogomet, znali smo biti malo oštriji, a onda je on intervenirao. Večeras, kada sam ga slušao kako poziva na poštovanje, ja sam se teleportirao u 1986. godinu kada su nas on i ostali isusovci učili da se se kao Latinoamerikanci poštujemo. Isusovci su mene naučili pisati, javno nastupati te logički i politički misliti.

Izgubio sam kontakt

Hoće li novi papa uvesti neke doktrinarne promjene u odnosu na svoje prethodnike?

– Neće. On je konzervativac kao Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. Međutim, mislim da ćemo doživjeti promjene u upravljanju Kurijom. Zato su ga izabrali jer znaju da je dobar upravljač. Traži se čvrsta ruka. Kardinali ga pamte i iz prošle konklave kada je, po neslužbenim izvorima, bio glavni protukandidat Benediktu XVI. On je iznenađenje za nas, ali ne i za kardinale. Oni su ga dobro poznavali.

Hoće li uspjeti promijeniti Kuriju?

– Ovisi o kvaliteti osoba koje će postaviti za prve suradnike. Benedikt je također želio promijeniti Kuriju ali nije uspio. Neće se on truditi samo oko Kurije. Njegov prvi istup pokazuje da je detektirao tri velika problema u Crkvi: oholost u ponašanju, svađe u hijerarhiji i potrebu da se prvenstva da siromasima. Izabravši ime Franjo on je poručio da želi služiti siromašnima. Također je zagovarao dijalog s ateistima i agnosticima. On želi dijalog i s drugim crkvama i religijama. Bez obzira što je konzervativac, on će donijeti jedno veliko osvježenje u Crkvu.

Što znači za Crkvu činjenica da novi papa dolazi iz Latinske Amerike?

– To znači da prestaje eurocentrizam Crkve i da kardinali shvaćaju znak vremena.

Kakav je njegov odnos prema teologiji oslobođenja?

– On nije pristalica teologije oslobođenja iako su je isusovci u Latinskoj Americi podupirali. Novog papu su neki kritizirali da nije nedvosmisleno osudio vojnu diktaturu u Argentini. Međutim, poslije kao nadbiskup Buenos Airesa on je zastupao demokratske vrijednosti. On nije samo veliki prijatelj Židova nego je zagovarao međuvjerski i ekumenski dijalog. Kao nadbiskup učinio je puno za razvoj ljudskih prava u Argentini. Oni koji su ga prije kritizirali ostali su razoružani.

Kakvi su mu privatni interesi? Voli li nogomet?

– On nije atletski tip. Mislim da voli nogomet i da voli pogledati Messija, ali nije od onih svećenika koji bi išli na nogometne utakmice. Navija za nogometni klub San Lorenzo. Taj klub ima specifičnosti da su ga jako podupirali hrvatski franjevci. Postoji vrlo zanimljiva anegdota da 70 i 80 godina navijači ne bi počeli svijati dok kod njih ne bi došao fra Lino Pedušić, inače rođen na Pašmanu. Navijači su čekali da fra Lino blagoslovi navijače i tada bi počeli navijati.

Kakav je socijalni milje iz kojeg dolazi novi papa?

– Mislim da nije iz siromašne obitelji. Ne znam puno o tome jer nakon što sam otišao iz Argentine izgubio sam svaki kontakt s njime.

Ključne riječi

Komentara 3

EN
EndemskaVrsta
07:57 14.03.2013.

Carlosa (Dragu) Pilsela mogu napadati samo 'prosti duhom' koji je razumiju da je on ponajprije britak i sjajno obrazovan, nadasve čestit intelektualac - kao i da je prirodno stanje intelektualca opozicija nasilju, gluposti, ideologijama isključenja! Poznajem ga samo preko njegovih članaka, ali i to je dovoljno da kažem: sram ima biti sve koji ga blate! Čime su se dokazali u životu... osim pljuvanjem?

LI
liburnik
09:53 14.03.2013.

Drago je ljudina .

ČA
čarli123
07:53 14.03.2013.

Ovdje mi nije jasno zašto se toliki obrušii ne Dragu Pilsla, koji je puno toga žrtvovao da bi došao u Hrvatsku i pomogao svom narodu. Uvidjevši pravu istinu i pravo stanje ljepe naše,i ljude koji su je u to vrjemee vodili, zgrozio se na onu neviđenu pretvorbu i pljačku u vrjeme največeg rata u Hrvatskoj , te javno o tome progovorio i od tada proglašen neprijateljem Hrvatske. Ti koji su ga tada proglasili neprijateljem moraju znati tko su bili njegovi roditelji, što su dali za Hrvatsku u kojoj nisu bii od 1945.g i umrjevši ne vidjevši svoju domovinu, u tom duhu je i Drago odgajan ali dolaskom u Hrvatsku vidio je da je njegov odgoj bio samo san a java je sasvim nešto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije