Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2014. u 12:00

Po kočenju svake promjene Hrvatska nalikuje Italiji

Ako će vlada inzistirati na ukidanju članka 18. iz statuta radnika, koji brani davanje otkaza, organizirat ćemo opći štrajk, najavljuju sindikati. Ako će se mijenjati radni ugovori, ući ćemo u štrajk. Ako će se smanjiti financiranja (sva ministarstva moraju smanjiti troškove za tri posto) državnim ustanovama, štrajkovima ćemo sve blokirati. Itd. itd., odnosno ne dirajte ni u što, poručuju glavne talijanske sindikalne organizacije Cgil, Cisl i Uil. Najavljuju vruću jesen. I tako već godinama.

Gradski promet se zaustavlja svakog petka, u zračnim lukama namjerno se usporava pružanje usluga. Čak su i snage reda, policija i karabinjeri, najavili štrajk. Italija je gotovo svakodnevno paralizirana štrajkovima i tako već godinama. Svijet se mijenja, a sindikati, koje podupiru političari, jer se nadaju kako će takvim držanjem dobiti glasove na sljedećim izborima, ne žele nikakve promjene. Sindikati i političari (iz svih stranaka od ljevice do desnice) koji bi zapravo trebali osnovati stranku “Ne mijenjaj”, blokiraju svaki pokušaj promjene stečenoga. Promjene nije uspio provesti Silvio Berlusconi, pa je premijerom postao Mario Monti, koji je odmah najavio velike strukturne reforme i štednju, ali je zapeo u mulju pobornika zadržavanja status quo. Zamijenio ga je Enrico Letta, koji je morao odstupiti jer je bio prespor, pa je došao Matteo Renzi, koji je najavio kako će svaki mjesec donijeti novi zakon kojim će reformirati Italiju. Njegove najave, pa i pokušaji promjene nekih zakona, zaglibili su u parlamentu. Koliko su parlamentarcima važniji neki njihovi osobni interesi vidi se po tome što ni nakon 14 glasovanja nisu uspjeli izabrati dvojicu članova Ustavnog suda.

Po kočenju svake promjene Hrvatska nalikuje Italiji. I Italija (jedina među G7) ima negativni BDP, kao i Hrvatska. Potrebne su drastične promjene, veliki rezovi u državnoj potrošnji i ubrzavanje sudskih procesa kako bi se privukla ulaganja. Razlika između Renzija i hrvatskog premijera je što je talijanski premijer najavio kako će provesti promjene pa makar na sljedećim izborima izgubio. Zoran Milanović nije pokazao takvu odlučnost.

>> Štrajk gradskog prijevoza blokirao talijanske gradove

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:02 21.09.2014.

i oda sindikalisti optužuju Renzija da se ugledao na Margaret Thatcher, stvarno smiješno...a oni se bore za privilegirane i za političare koji su ušli u parlament da samo za grijenje fotelje dobiju desetke tisuća eura...slični podupiru slične

NE
neboiznadzagreba
14:55 21.09.2014.

"Promjene" za Silveka znače smanjenja stečenih prava , a što se tiče snage i zainteresiranosti sindikata , i hrvatskih i talijanskih , "vruću jesen" nam može priuštiti jedino ćudljivost prirode .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije