Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki izbori

Trump prvi put ispred Clintonove

Hillary Clinton i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.05.2016.
u 23:15

Iako razlika između Donalda Trumpa i Hillary Clinton nije značajna, trendovi ne idu njoj u korist. No do izbora je ostalo još dosta vremena

U najnovijim istraživanjima javnog mnijenja Donald Trump uspio je prestići Hillary Clinton. Iako Trump u prosjeku ima svega 0,2 posto više od Clinton, ovo je prvi put da je republikanac u prednosti a i trendovi idu njemu u korist, osobito ima li se na umu da je u travnju razlika u korist Clinton bila vrlo velika. Trump je u tom mjesecu imao uglavnom oko 40 posto podrške, dok je Clinton išla i preko 50 posto. U ovome trenutku, prema prosjeku koji je na osnovi pet najnovijih istraživanja izračunao RealClearPolitics, Trump ima 43,4, a Clinton 43,2 posto podrške. Analitičari koji se bave tumačenjem istraživanja kažu da ovi postoci ne znače previše kako zbog američkog izbornog modela, tako i zbog uzorka ispitanika koji i nije previše reprezentativan.

Birači mijenjaju mišljenje

Tako navode da je Barack Obama na izborima prije četiri godine u istraživanjima imao oko 53 posto podrške birača, a na kraju je osvojio 68 posto elektorskih glasova. Upozoravaju da do izbora ima još puno vremena i da ljudi mijenjaju mišljenje, i to sve do trenutka kada pristupaju glasanju. Također upozoravaju da se istraživanja biračkog raspoloženja zapravo još nisu u pravom smislu okrenula prema mjerenju popularnosti Trumpa i Clinton zato što su sve donedavno stranački predizbori bili u žiži interesa.

U Demokratskoj stranci, iako je pobjeda Hillary Clinton u utrci za stranačku predsjedničku nominaciju neupitna, napravili su veliki iskorak prema njenu protivnik Bernieju Sandersu. Iako je vodstvo te stranke tijekom predizbora bilo u laganom sukobu s ovim progresivnim kandidatom, postali su svjesni da je on ipak uspio prikupiti više nego značajnu podršku birača. Toliko značajnu da ga nitko pametan na bi isključio iz procesa odlučivanja o budućem usmjerenju stranke. Tako Washington Post piše da je Bernie Sanders dobio pet mjesta u odboru koji će na konvenciji stranke u srpnju raditi na izradi stranačke platforme za iduće razdoblje.

Milijuni pristaša i birača

Hillary Clinton dobila je šest od petnaest mjesta, a predsjednica stranke Debbie Wasserman Schultz četiri mjesta. Sam Sanders izjavio je kako i sama činjenica da će on s čak pet članova sudjelovati u radu ovoga odbora svjedoči o tome da je stranka uzela u obzir da on donosi glas milijuna birača koji traže da stranka obrati pažnju na radne ljude, a ne samo Wall Street.

Komentara 2

KA
kakao
09:40 26.05.2016.

nije "Clintonova", nego "Clinton" ... te konstrukcije po kojima se žena naziva kao da pripada mužu su standardne za srpski jezik, a u hrvatskom im nema mjesta. uhvatite se pravopisa

Avatar dr.pavelic
dr.pavelic
13:17 26.05.2016.

Moras priznati da Hrvatski jezik pociva na srpskom.....Nemam si problem da bilo tko prica hrvatsko srpski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije