Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi američki predsjednik

Trump povukao prvi trgovinski potez i zabranio financiranje organizacija koje podržavaju pobačaj

Donald Trump potpisuje izvršne naredbe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.01.2017.
u 21:40

"O tome smo dugo razgovarali", rekao je novinarima tijekom potpisivanja izvršne uredbe, ocijenivši da se radi o "dobroj odluci za američkog radnika"

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak je službeno povukao Sjedinjene Države iz Transpacifičkog partnerskog trgovinskog sporazuma (TPP) odmičući se od svojih azijskih saveznika dok utjecaj Kine u regiji raste.

Taj sporazum, koji je trebao predstavljati protutežu sve većem utjecaju Kine, potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva, ali još nije stupio na snagu.

"O tome smo dugo razgovarali", rekao je novinarima tijekom potpisivanja izvršne uredbe, ocijenivši da se radi o "dobroj odluci za američkog radnika", navodi France Presse. Republikanski predsjednik kaže da bi taj trgovinski ugovor štetio američkoj industriji.

Tijekom kampanje Donald Trump je rekao da se radi o "groznom" sporazumu i obećao da će ga što prije povući.

Sporazum, koji su podržale američke tvrtke, ispregovarala je administracija bivšeg predsjednike Baracka Obame, ali ga nikad nije odobrio Kongres.

Obamina administracija ga je predstavljala kao najbolji sporazum o slobodnoj razmjeni jer je nadilazio obično ukidanje carinskih barijera.

On je također predviđao ukidanje necarinskih barijera, poput otvaranja državnih natječaja zemalja članicama stranim poduzećima bez prednosti za vlastite državne tvrtke, kao i poštivanje prava rada, prema normama međunarodne organizacije rada.

Ali brojne NGO kritizirale su učinke teksta u pogledu prava radnika, okoliša i gubitka suverenosti i pristupa lijekovima. Japanski premijer Shinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, priznao je krajem 2016. da TPP bez Sjedinjenih Država "ne bi imao smisla". Sporazum je potpisalo 12 zemalja: Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam.

Harry Kazians, ravnatelj obrambenih studija u Centru za nacionalne interese u Washingtonu, rekao je da Trump sada mora naći alternativni način da umiri saveznike u Aziji. "To bi moglo uključiti višestruke trgovinske sporazume. Japanu, Tajvanu i Vijetnamu bi se trebalo pristupiti prvima jer su ključni za svaku azijsku strategiju koju će provoditi predsjednik Trump", rekao je, kako navodi Reuters.

Ukaz protiv pobačaja

Američki predsjednik Donald Trump danas je potpisao i ukaz kojim se zabranjuje da se saveznim fondovima financiraju međunarodne nevladine organizacije koje podržavaju pobačaj. Ta odluka bi mogla izazvati zabrinutost američkih udruga obiteljskog planiranja i zaštite ženskih prava, dok se novi predsjednik u vladi okružio visokim dužnosnicima koji su otvoreno neskloni pravu na pobačaj. Ta ograničanjae su prvi puta određena tijekom mandata republikanskog predsjednika Ronalda Reagana, a ukinuo ih je demokrat Bill Clinton. Ograničenja je ponovo uveo republikanac George W. Bush, a ukinuo demokrat Barack Obama.

Američki protivnici pobačaja su se mobilizirali i već u prosincu usvojili u nekim državama u kojima su na vlasti, drakonske mjere protiv pobačaja. Novi predsjednik je rekao da će jednog gorljivog protivnika pobačaja imenovati u Vrhovni sud, što bi moglo dovesti do poništenja legalizacije pobačaja.

>> SAD "u ranim fazama" pregovora o preseljenju američkog veleposlanstva u Jeruzalem

>> Trump želi iznova pregovarati o trgovini s Meksikom i Kanadom

Ključne riječi

Komentara 146

DO
Dolinski
18:47 23.01.2017.

održava predizborna obećanja, rijetko viđeno

AI
AirMax2
18:31 23.01.2017.

Najjači ikad.

DU
Deleted user
18:46 23.01.2017.

Bravo predsjedniče Trump! Tako se radi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije