Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPUNIO PRVO OBEĆANJE

Donald Trump potpisao ukaz o ukidanju Obamacarea

Donald Trump
Foto: Reuters
1/4
21.01.2017.
u 09:15

Predsjednički dekret o ukidanju zdravstvenog osiguranja za 20 milijuna Amerikanaca mora još potvrditi Kongres u kojem većinu imaju Republikanci

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u petak, čim je ušao u Bijelu kuću, ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju Obamacare koji je obećao ukinuti tijekom svoje kampanje, objavila je Bijela kuća.

Obamacare je najupečatljivija reforma donesena tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Kamere su pozvane u Ovalni ured kako bi prisustvovale Trumpovu potpisivanju tog dokumenta.

Tim se zakonom iz 2010., omrznutim među konzervativcima zbog njegovih troškova i administrativne složenosti, željelo pomoći širem stanovništvu Amerike da ima zdravstveno osiguranje.

Zakon se ne može ukinuti jednim potpisom već o tome mora još glasovati i Kongres. Međutim, u njemu većinu čine republikanci.

Nedavno je potpredsjednik Mike Pence najavio da će ukidanje zakona o zdravstvenoj skrbi biti prvi prioritet Donalda Trumpa.

Trump i njegovi republikanci koji sada kontroliraju oba doma Kongresa mogli bi izazvati kaos na tržištu zdravstva ukidanjem Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, zvanog Obamacare za koji Trump kaže da "ne funkcionira, a nije ni dostupan", dok je dosadašnja administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali.

Zasad nije jasno koja će biti alternativa tom zakonu. Republikanci kažu da imaju "puno ideja" o tome kako zamijeniti postojeći zakon.

>> 8 godina kasnije: Što ostaje iza Baracka Obame?

Komentara 38

Avatar R & I
R & I
12:10 21.01.2017.

Samo zelim vidjeti kako ce gradjani Hrvatske reagirati kada ostatak Hrvatske imovine predje u ruke osiguravajucuh kuca i kada se osiguranje bude trazilo za sve i svasta. Trumpu i republikancima je u interesu da njihove poreze i osiguranja placaju srednjiji sloj gradjana kako bi onio iste obveze, poreze i osiguranja sebi smanjili ili ne placali. Donald trump nije platio porez od 1997 godine, imao je nekoliko bankrota i kao osoba koja vara na poreznim karticama nema moralno pravo oduzimati gradjanima nesto sto im je omoguceno da imaju regularnim putem. Nazalost, moji dragi Hrvati nece nikada progledati svojim ocima i razmisljati svojom glavom.

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
11:14 21.01.2017.

Američko zdravstvo je dvostruko skuplje od francuskog i dvostruko neefikasnije. Ovime će postati još skuplje i još nedostupnije. Praktički potpuna i besplatna zdravstvena njega je dostupna svima u Francuskoj. U Americi je zdrastvena njega bila dostupna srazmjerno dubini džepa. Obamama je svojim zakonom liječenje učinio nešto dostupnijim siromašnijim. No, Trump svojim potpisom u najboljoj maniri Superhika otima liječenje siromašnima i vraća ga bogatima. Osnovni problem američkog zdravstva je da je ono u rukama osiguravajućih korporacija koje sebi osiguravaju ekstra profite na uštrb ne samo siromašnih nego i na račun kvalitete života.

MA
marsovac
11:54 21.01.2017.

ukidanje zdravstvenog osiguranja za 20 mil. Samo ruski trolovi i maloumnici mogu taj potez slaviti.....Da ne zaboravimo za ove koji u forumu slave,......kako bi bilo da vas izbacimo iz zdrastvenog osiguranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije