Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća ofenziva

Donald Trump objavio trgovinski rat Kanadi: 'To više nećemo tolerirati. Vidjet ćete'

Trump Trudeau
Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
1/4
25.04.2017.
u 23:28

"Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade", odgovorio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Američki predsjednik Donald Trump počeo je opću ofenzivu protiv Kanade, glavnog gospodarskog partnera Sjedinjenih Država i objavio je trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo i prijetnjom da će ga uvesti i za mliječne proizvode.

Nakon što je jučer uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsjednik danas u zoru na društvenoj mreži Twitter napisao je "Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mlijeka iz Wisconsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerirati. Vidjet ćete".

"Pristojan sam, ali..."

Vjeran svojim obećanjima iz kampanje, Trump je krenuo u ofenzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima. "Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade", odgovorio je kanadski premijer Justin Trudeau na kanalu CTV News.

Povezane s Meksikom u sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (Alena) Sjedinjene Države i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmjena  blizu 545 milijarda dolara, što prema američkim podacima predstavlja deficit na štetu Washingtona od 11,2 milijardi dolara. Udarom na građevinsko drvo Trump otvara stari predmet koji dijeli te susjede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cijenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.   Trgovinski rat možda će ići na ruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocjenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cijena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto.

>>Ima neka tajna veza između Ivanke Trump i Justina Trudeaua

>>Trump se susreo s kanadskim premijerom, no svi pričaju o zaljubljenom Ivankinu pogledu

Komentara 23

DU
Deleted user
06:44 26.04.2017.

gopodo draga iz Vecernjega, jos nisamo vidio da se na nekom portalu automatski ukljucuje neka reklama koju moras pogledat i nemozes iskljucit dok traje, mislim da cete ovim otjerat mnoge citatelje vaseg portala

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
07:06 26.04.2017.

Amerika si svakim svojim potezom stvara sve više protivnika. Na kraju će ostati sama i propasti (što od svega srca želim) jer u današnjem svijetu izolacionizam ne može preživjeti.

BE
beeroslaw
01:49 26.04.2017.

Justin Trudeau (Little Pony) ce kao protumjeru organizirati gaypride, opaliti par selfija, izjaviti par krilatica kao " razlicitost je nasa snaga", i da vidis belaja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije