Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije se tome nadao

Donald Trump doživio teški politički poraz! 'Razočaran sam i iznenađen'

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.03.2017.
u 23:22

Republikanski vođe planirali su u petak glasovati o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Američki predsjednik Donald Trump doživio je teški politički poraz u petak jer je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sustava zbog nedovoljnog broja glasova, javile su svjetske agencije. Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan "razgovarao je s predsjednikom u 15,00 sati (po lokalnom vremenu) i predsjednik je zatražio da povuče nacrt zakona", rekao je jedan izvor iz Kongresa.

Time su republikanski lideri željeli izbjeći ponižavajući poraz za predsjednika Trumpa, ocjenjuju američki mediji. Republikanski vođe planirali su u petak glasovati o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Odluka o povlačenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika među republikancima prelazi trideset, dok su svi demokrati bili protiv. Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Trump, trebao je unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, tzv. Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Trump je u petak poručio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju. Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom odgodio u četvrtak za jedan dan glasovanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati. 

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja. Gotovo 50 posto odraslih Amerikanaca kaže da republikanska zdravstvena reforma "ne predstavlja poboljšanje" u odnosu na Obamacare, pokazala je anketa Reuters/Ipsosa objavljena u petak.

U ispitivanju javnog mišljenja provedenom od 13. do 23. ožujka, 49 posto odraslih Amerikanaca je reklo da novi zakon neće biti bolji, dok 33 posto smatra da hoće a preostalih 18 posto ne zna. Odgovori su uglavnom podijeljeni po stranačkoj liniji. Oko 19 posto demokrata i 53 posto republikanaca smatra da bi novi zakon bio bolji od Obamacarea, dok 73 posto demokrata i 22 posto republikanaca vjeruje da ne bi.

Trump razočaran i iznenađen

Nakon što je povučen njegov nacrt zakona o zdravstvenoj reformi Donald Trump rekao je da je razočaran i pomalo iznenađen, te naglasio kako je trebalo vrlo malo da zakon bude usvojen.

"Razočaran sam...pomalo sam iznenađen, da budem iskren", kazao je američki predsjednik iz Ovalnog ureda.

"Bili smo blizu", dodao je, naglasivši kako je uvjeren da će se Obamacare koji je pokušao ukinuti, sam od sebe urušiti.

"On se urušava i uskoro će eksplodirati i to neće biti lijepo", kazao je.

Trump se obratio nakon što je u Zastupničkom domu povučen nacrt zakon o kojem se u petak trebalo glasovati, zbog nedovoljnog broja onih koji su bili spremni podržati ga.  Sada se treba okrenuti velikoj poreznoj reformi, najavio je Trump.

"Sada ćemo se vjerojatno okrenuti prema poreznoj reformi koju smo trebali ranije pokrenuti", rekao je Trump, dok su uz njega stajali potpredsjednik Mike Pence i ministar zdravstva Tom Price. Novinarima se obratio i čelnik Zastupničkog doma Paul Ryan koji je izrazio nezadovoljstvo, te kazao "učinili smo sve što smo mogli da bismo postigli konsenzus".

>>Donald Trump presretan! Stiže prinova u obitelj

>>Melania i Donald Trump spavaju u odvojenim sobama

>>Merkel se htjela rukovati, ali Trump nije reagirao

Komentara 70

KA
karlovcankica
23:34 24.03.2017.

za sve vas koji ne zivite u Americi, nemate pojma o cemu se radi, niti znate sto je Obamacare. Ukratko, republikanci su zeljeli ukinit Obamacare, i staviti trumpov plan koji je trebal samo obogatiti bogatase. Obamacare nije bezplatan, nego sese placa prema zaradi. Poneki bi zaljeli da je bezplatan, ili nista. Trump bi sve htio svalit na sirotinju, i njima sve ukinuti. Tko ne zeli Obamacare, moze slobodno kupiti svoje zdravsteno osiguranje. Obamacare ne upotrebljavaju super bogatasi, ali moraju kompanije placati za svoje radnike bar neko osiguranje, Velike kompanije placaju za svoje radnike, i placali su i prije, samo ima takvi gazda tvrtki koji nebi placali nista, kao sto ima u Hrvatskoj koji ne placaju ljudima place, sto je nesto nezamislivo u USA. Trump radi samo za bogatase,

Avatar 123456
123456
22:08 24.03.2017.

Fašisti napadaju gospodina predsjednika Trumpa, ali uzalud vam trud fašisti!!!

Avatar dobry
dobry
03:39 25.03.2017.

Tko je pažljivije pratio razvoj događanja od inauguracije novog Predsjednika USA, primjetit će da je jedan od poteza Predsjednika Trumpa (nekako mi smiješno i istovremeno simpatično zvuči ovo "Predsjednika" uz Trumpovo ime) bilo potpisivanje oko 30-tak predsjedničkih Uredbi, ISTOVREMENO. Svakako je Uredba o povratu ovlasti bankarskom lobiju i Wall street-u najvažnija od njih, dok su ove o "obamacare-u", emigrantima (da se vlasi ne dosjete) ... samo "dimna zavjesa", kako bi se javnost bavila manje važnim temama i ne bi previše zapitkivala o onoj najvažnijoj-bankarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije