Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Don Baković predao knjigu papi

Trg Svetog Petra čuva policija u autiću
Silvije Tomašević
15.12.2010.
u 14:06

Benediktu XVI. don Anto Baković danas je predao svoju knjigu "Hrvatski martirologij 20. stoljeća"

VATIKAN – Nakon opće audijencije srijedom papi Benediktu XVI. don Anto Baković predao je svoju knjigu "Hrvatski martirologij 20. stoljeća". Središnji dio knjige sadrži dosje 663 mučenika. Posebnu vrijednost u knjizi predstavljaju fotografije mučenika. Uz svaki dosje nalazi se popis korištenog arhivskog gradiva, svjedočanstava i literature. Uvodne riječi napisali su kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, koji je danas zajedno s Bakovićem predao knjigu Benediktu XVI. u dvorani Pavla VI. u kojoj je održana opća audijencija.

 

Baković, rođen 1931. godine u Goraždu, za svećenika je zaređen 1959. godine. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, robijao je deset godina u sedam zatvora. Njegova prva svećenička župa bila je Kakanj (1959.), slijedila je župa Korićane na Vlašić planini (1960.). Krajem šezdesetih odlazi na službu u Janjevo, a 1975. postaje župnikom u Maglaju gdje gradi svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine. Od 1990. godine bavi se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima 20. stoljeća. O tome je do sada objavio i više djela: "Drinske mučenice", "Dječak s Drine" i "Svećenici – žrtve poraća" te "Hrvatski martirologij 20. stoljeća".

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:58 15.12.2010.

Zašto i kome je ovo bitno?

OB
-obrisani-
16:22 16.12.2010.

A don Kaćunko dao je papi svoju sliku, pa je papa morao pod hitno na infuziju jer je potpuno izgubio apetit.

SI
sinaj
17:11 16.12.2010.

Toliko o tome koliko \'\'Hrvati\'\' poštuju svoje mučenike. Treba objaviti knjigu o srpskim mučenicima pa da vidiš kako ih isti \'\'Hrvati\'\' složno žale i osuđuju zločin nad njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije