Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je spremno

Dok je budu teglili, Costi Concordiji ne smije se približiti ni jedno plovilo

costa concordia
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/12
22.07.2014.
u 17:54

Promjer „zaštite“ oko Concordije je tri milje. Bit će zabranjeno i nadlijetanje broda. Jedino zrakoplov vojne mornarice će pratiti Concordiju.

U srijedu ujutro brod Concordia napustit će otok Giglio i biti otegljen do Genove, najavio je glavni šef operacije Nick Sloane na konferenciji za novinare. Sve je spremno za pokretanje operacije tegljenja olupine Concordije, koja je opasana željeznim sanducima sada punim zraka. Brod je proteklih dana izvučen iz mora za oko 14 metara, tako da je pod morem još oko 18 metara broda, odnosno 10 metara više od njegova normalnog gaza.

Šef projekta inženjer Franco Porcellacchia izjavio je na konferenciji za novinare kako je danas, posljednjeg dana izvlačenja broda, a na pramcu koji je bio pod morem sada se vidi i njegov naziv Costa Concordia, iz utrobe broda izašlo oko 150 litara vode, ali ona nije ugrozila okolicu.

Više ne postoji nikakvo opravdanje zbog kojeg se u srijedu ne bi krenulo s tegljenjem Concordije, kazao je šef talijanske civilne zaštite, Franco Gabrielli. Predviđa se pokret konvoja u 8.30 sati. Brod opasan željeznim sanducima koji mu pomažu plutati, vući će na pramcu dva remorkera, a na krmi će biti još dva remorkera koji trebaju spriječiti bilo kakvo skretanje.

Brod je dugačak 300 metara i treba ga držati na smjeru određenom za dolazak do Genove. Konvoj će se kretati brzinom od oko dvije milje na sat i u Genovu bi trebao stići u nedjelju. U Genovi će brod biti razrezan, a ta operacija će trajati 22 mjeseca. Na putu do Genove brodu, koji će pratiti i brodovi talijanske mornarice i brodovi agencija za ispitivanje stanja mora, neće se smjeti približiti nijedno plovilo.

Promjer „zaštite“ oko Concordije je tri milje. Bit će zabranjeno i nadlijetanje broda. Jedino će zrakoplov vojne mornarice pratiti Concordiju.

Podsjetimo, Concordia se nasukala na podmorski greben ispred Gioglija 13. siječnja 2012. i tom je prilikom poginulo 32 osobe. Zapovjednik broda, Francesco Schettino, i još 11 osoba, optuženo je za masovno ubojstvo iz nehaja i nepružanje pomoći brodolomcima.

>>Kapetan Coste Concordije partija dok je potopljeni kruzer na posljednjoj plovidbi

>>​​Brod Concordia ponovno pluta i priprema se za posljednje krstarenje do rezališta

>>Tko zarađuje od operacije spašavanja Concordije?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije