Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK RS

Dodik: Spreman sam dati izjavu, ali ne u Sarajevu, ondje mi je život ugrožen

dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.09.2016.
u 16:21

"Sada stranci, naravno, šute, sada im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar", kazao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u srijedu kako je dobio poziv Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za saslušanje zbog organiziranja referenduma provedenog 25. rujna, kao i to da će mu se odazvati, no odbija zbog toga ići u Sarajevo.

Dodik je novinarima na Palama pokraj Sarajeva kazao kako mu je stigao poziv koji mu je u statusu osumnjičenika u ponedjeljak uputilo državno tužiteljstvo. To tužiteljstvo provodi istragu zbog činjenice da su vlasti RS-a odbile provesti odluku Ustavnog suda BiH kojom je referendum zabranjen a 9. siječnja kao praznik RS-a proglašen neustavnim.

– Odazvat ću se pozivu i spreman sam dati izjavu – kazao je Dodik, ali je istaknuo kako to neće učiniti u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu, nego u nekom od ureda pravosudnih tijela smještenom na teritoriju RS-a.

Dodik tvrdi kako u Sarajevu nije siguran i kako mu je tamo život ugrožen.

Pravdao je to izjavom predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je ocijenio kako bi zbog konfrontiranja s međunarodnom zajednicom mogao završiti poput Saddama Husseina, Moamera Gaddafija ili Slobodana Miloševića, što je Dodik u utorak protumačio kao poziv da ga se likvidira.

Komentirajući suspenziju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, Dodik je ustvrdio kako je to dokaz izravnog utjecaja politike na pravosuđe. U konkretnom slučaju, kako tvrdi, taj pritisak vrši Izetbegovićeva Stranka demokratske akcije (SDA).

– Sada stranci, naravno, šute, sada im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar – kazao je Dodik.

Tužitelja Salihovića ranije tijekom dana suspendiralo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) do okončanja pokrenutog stegovnog postupka. Salihović je pod sumnjom da je zlorabio položaj utječući na istrage, ali i odajući podatke koji se povezuju s Dodikom. 

>> Dodik: Ne mislim ići u Sarajevo dati izjavu

>> Dodik: Na svaki poziv odazvat ću se, ali ne u Sarajevu, nego u RS

Komentara 27

DU
dukidudoje
17:53 28.09.2016.

pa gosp dudik ne priznaje ni sud u Hag-u, ni sudske odluke, a to sto mu je zivot ugrozen u sarajevu nije istina,u sarajevu zive srbi i to jos i tuku bosnjacku djecu ako oni ulaze u te njihove kafice...dudik zaboravlja da je u banja luci i srebrenici najteze zivjeti jer zivot je ugrozeniji,i to samo zato sto netko nije srbin.

NE
Nemesis100
17:54 28.09.2016.

Vuciceva taktika, prvo ujeda pa onda place. Ne znam koji se jos uvijek mogu primati na njihovu pricu.

Avatar soliloquy
soliloquy
19:43 28.09.2016.

Dodiku ne ginu zatvor i sankcije, jedino pitanje je hoće li i cijela RS podijeliti njegovu sudbinu. Čini se da hoće. No tako su birali, pa su tako i dobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije