Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum podjele

Dodik: Ne mislim ići u Sarajevo dati izjavu

Milorad Dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.09.2016.
u 01:00

Dodik sada od Ustavnog suda traži da 1. ožujka kao Dan neovisnosti BiH proglasi neustavnim

Spreman sam dati izjavu Tužiteljstvu BiH, ali ne u Sarajevu, već u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u Republici Srpskoj, poručio je jučer predsjednik RS-a Milorad Dodik vlastima u BiH. Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH pozvalo je Dodika da objasni svoju ulogu u organiziranju referenduma koji je u RS-u proveden unatoč tome što ga je zabranio Ustavni sud BiH.

“Inzko neće reagirati”

Dodik se drži one “napad je najbolja obrana” pa je najavio da pokreće apelaciju Ustavnom sudu BiH da 1. ožujka kao Dan neovisnosti BiH proglasi neustavnim, jer je na taj datum 1992. održan referendum koji “Srbi nisu podržali i koji je bio povod za rat”.

Američki State Department priopćio je da referendum nije legalan te podržao državne institucije koje traže odgovornost lidera Republike Srpske za podrivanje vladavine prava i opstrukciju Daytona.

Koliko je situacija napeta dokazuju i zabrinute izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je kazao kako su “napetosti koje su se vratile na Zapadni Balkan na najopasnijem nivou od kraja ratova iz 90-ih godina prošlog stoljeća”, ističući da već mjesecima na to upozorava i kancelarku Angelu Merkel. – Prekinimo više s tim međusobnim neprijateljstvima, uime budućnosti. Sada je između nas više mržnje nego prije 21 godinu. Ona se svuda osjeća – naveo je Vučić. Dok Vučić pokušava smiriti tenzije, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povećava ih kazavši da je referendum u Republici Srpskoj očito pokazao volju građana Srpske, zatraživši od Bakira Izetbegovića objašnjenje izjave da će “predsjednik Srpske Milorad Dodik završiti kao Gadafi i Sadam”. Nikolić je istaknuo da se Dodik koristi demokratskim principom da ostvari svoje ideje te upitao koje bi sredstvo Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubojstvu jednog predsjednika.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da u BiH, kada jedni slave, drugi uglavnom protestiraju te da je siguran kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko neće iskoristiti svoje ovlasti te da situacija neće eskalirati.

Čović: Gledajmo u budućnost

– Da smo se mogli dogovoriti o državnim praznicima i blagdana, imali bismo zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, bit će nam lakše. Preporučio bih kolegama da manje komentiramo dane iza nas, a da se okrenemo europskoj budućnosti u BiH – rekao je Čović. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da će uhititi Dodika ako se ne odazove na poziv Tužiteljstva 3. listopada.     

>> Deset ključnih pitanja nakon Dodikova plebiscita

>> Dodik: Referenduma će biti još, a uhićenja se ne bojim! Ministar sigurnosti: Uhitit ćemo Dodika ako odbije dati iskaz

Komentara 5

Avatar Made in Germany
Made in Germany
02:24 28.09.2016.

Situacija podsjeca dosta na razdoblje izmedu 1 i 2 svijetskoga rata u Njemackoj. Samo sto se ne radi o Njemcima, koji su se opravdano bunili jel nisu zapoceli oni 1 svijetski rat, nego se radi o serbskome hegemonizmu koji traje koliko je i stara spc, unatoc tome sto taj hegemonizam nema nikakve osnove.

Avatar mason
mason
04:04 28.09.2016.

Dodik.. . ako ti je state department nesto rekao bolje poslusaj ili bjezi na vrijeme .

Avatar kravata
kravata
07:33 28.09.2016.

Sto se muslimani toliko bore sada a onda kad je trebalo borili su se na krivoj strani i prikazivali hrvate kao jedine neptijatelje zato su srbi i dobili pola bosne, sutite dobili ste narodnost i pola bosne i povratak turcizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije