navigacija Svijet 104
osvojili simpatije svijeta

Hoće li Kurdi konačno dobiti državu?

Tapšat će ih po ramenu zbog borbe protiv ISIL-a, a onda im reći: čekajte još malo

Hoće li Kurdi konačno dobiti državu?

Foto: Reuters/Pixsell

Kurdi su na Bliskom istoku uvjereni kako je njihov san o stvaranju kurdske države bliži nego ikada prije. Pogotovo sada nakon što je Demokratski narodni kongres (DTK), koji čine kurdske nevladine organizacije, proglasio autonomiju u jugoistočnoj Turskoj, a predsjednik iračke autonomne regije Kurdistana Masoud Barzani najavio da će raspisati referendum o nezavisnosti čim završi borba protiv terorističke organizacije Islamske države.

Isto tako, sirijski Kurdi, Kurdska narodna zaštita YPG, osvojili su velik dio kompaktnog teritorija u Siriji i pred proglašenjem su autonomije i u tom dijelu Sirije. Međutim, usprkos njihovoj nadi i težnjama, kurdska država kakvu zamišljaju još neće ugledati svjetlo dana jer ona nije samo pitanje Kurda već i svjetsko pitanje.

Naime, ni SAD, ni Rusija, ni Europska unija neće podržati neovisnost kurdske države na Bliskom istoku jer bi to destabiliziralo cijelu regiju i dovelo do novih ratova i sukoba. Kurdi, njih oko 40 milijuna, žive na teritoriju četiriju država: Iraka, Sirije, Turske i Irana. Jedino realno što u ovom trenutku mogu očekivati, zbog njihovih zasluga u ratu protiv ISIL-a, jest šira autonomija u tim zemljama, bez mogućnosti na samoopredjeljenje ili odcjepljenje.

Njihova je borba osvojila simpatije mnogih u svijetu, naročito to što u svojim redovima nemaju radikalnih islamista, već štoviše, često se identificiraju s ljevičarskim idejama. No imaju tu nesreću da su se naselili ne prostore danas snažnih država u kojima svoje interese imaju i velike sile. Kurdi će biti iskorišteni u ratu protiv ISIL-a, a onda će im se kazati: Još morate čekati na državu!

>> Kurdski lider Selahattin Demirtaş ima hrabrosti boriti se protiv Erdoğana

Svijet neće priznati njihovu neovisnost, ali će surađivati

Kurdi će proglasiti svoju kurdsku državu u Siriji i Iraku, ali se neće ujediniti niti postati kompaktna cjelina. Tu neovisnost neće nitko priznati te će biti poput današnjeg turskog Cipra. Međutim, očekivati je da će svijet surađivati s tim „državama" jer se nalaze na jednom od područja najbogatijih naftom, a poznato je da iračkim dijelom Kurdistana prolaze brojni naftovodi, kao i jedan od najvažnijih plinovoda koji ide sve od Irana do Turske.

Dobit će državu, ali bez oružanih snaga

Zbog trajnog rješenja bliskoistočne krize i rata u Iraku i Siriji, kao i zaustavljanja krvavog rata između Turske i Kurdske radničke partije (PKK), moguće je da Kurdi dobiju svoju državu. No u tom će slučaju ona biti bez oružanih snaga i pod strogim patronatom međunarodne zajednice.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (13 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

47
Registracija
 • makito makito

  03.01.2016 u 21:14h

  dok god je u vlasti basar asad nece, a hassan ne zeli to, hassan haidar je jedan od basara assada podrzalac,zato kada pise pise samo ono sto nece pokazati basar asadove zlocine
  23 59% 16
 • makito makito

  03.01.2016 u 20:01h

  naravno hasane haidare dobice, cim sruse tvog Basara asada, nova drzava kurda u siriji
  33 53% 29
 • makito makito

  03.01.2016 u 20:02h

  po ukoliko nisu srbi mogli u Hrvatskoj. mislim da ni kurdi nece u Turskoj, a u siriji hoce novu i bez basara asada
  26 54% 22
 • Immanuell Immanuell

  04.01.2016 u 08:35h

  Prije prve pobune u Tunisu, početka niza pobuna u arapskom svijetu tužno i crnohumorno nazvanim arapskim proljećem, tamo negdje 2009. ili 2010., objavljena je naizgled naivna karta tog dijela svijeta s novim granicama kako ih vide kreatori na Zapadu. Na toj karti se vidi svašta, a najviše nova suintska država, zatim ujedinjeni Kurdistan kao samostalan s dijelovima Irana, Iraka, Sirije i Turske, otcijepljeni Balučistan od Irana, desetkovana Sirija itd. i t. sl...... Sjetimo se preporuke javno izrečene od strane Sarkozyja 2011. da su početkom rata u Siriji svi tamošnji kršćani kao i općenito kršćani na Bliskom Istoku životno ugroženi, tj. da im prijeti genocid. Pozvao ih je da masovno napuste tisućljetna ognjišta i da se presele u Europu. Zašto ovo pišem? Pa pišem zato jer je ovim događajima kao i razvojem situacije na terenu jasno kao dan da je Zapad organizirao genocid i masovno preseljenje naroda Bliskog Istoka bez obzira na kolateralne žrtve, da bi si stvorio nove vazale koje će podržavati, a od njih će zauzvrat crpsti naftu i održavati bogatima njihove "elite". Sarkozy i Berlusconi mi se gade kao ljudi, to su izrodi koji su u stanju najboljeg prijatelja poslati u smrt radi svojih osobnih interesa. Na žalost, većina ljudi to ne vidi, ili ako i vidi, ne haje previše. Međutim, novokomponiranim globalnim "vođama" zastalo je nekoliko kostiju u grlu: Assad i sirijski narod, Hezbollah, vojna moć Irana, izravno uplitanje Rusije, neriješena situacija u Afganistanu gdje talibani polako i sigurno uspijevaju opet doći u nekim dijelovima na vlast i nepredvidiva situacija u onome što se nekad zvalo Libijom, a što danas više ne postoji, ma koliko da se neki upirali to i dalje takvim nazivati. Stoga je postanak Kurdistana kao samostalne države već zacrtan, međutim neće to tako ići po svemu sudeći. Zapad više nije ono što je bio, i drugi imaju oružje i znaju se boriti. Kurdima svaka čast, ali ovo nije vrijeme za stvaranje nove države na ionako katastrofalno trusnom području.
  1 100% 0
 • strpljenspasen strpljenspasen

  04.01.2016 u 03:59h

  ja se nadam da hoce krvare za nju i tamane ove psihopate i pedofile. isil...izbori ce se za svoju drzavu !!!
  2 100% 0
 • HV_LAKI102 HV_LAKI102

  03.01.2016 u 23:01h

  Primjetio sam da su se Admini vidno popravili,kao da se promjenila vlast..a tko zna?
  1 14% 6
Pregledaj sve komentare