Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Ratna prošlost kroz ispovijest crnogorskih rezervista iz Nikšića

Đukanović nas je poslao na Ravno, Mostar i Dubrovnik

bih-djuka-txt.jpg
import
02.08.2006.
u 22:01

NIKIŠIĆ - Ravno i Hercegovinu 1991. godine napali smo po naredbi tadašnjeg zapovjedništva JNA, crnogorskog premijera Vlade Mile Đukanovića i predsjednika Momira Bulatovića tvrde u ekskluzivnom razgovoru za “Večernjak” crnogorski rezervisti bivši pripadnici brigade “Sava Kovačević” iz Nikšića.

Izdani smo
Priznanje crnogorskih rezervista da su sudjelovali u napadu na Hercegovinu produkt je njihova revolta na najnoviju odluku Ministarstva pravde Crne Gore koje je u dogovoru s hrvatskim Državnim odvjetnikom izrazilo spremnost sudski procesuirati sve osumnjičenike za ratne zločine koje su državljani Crne Gore počinili tijekom agresije na Dubrovnik i Dubrovačkog zaleđa.

- Rekli su nam da se u Hercegovini ustaše spremaju na klanje. Vojna i civilna policija uhićivala je i zatvarala u podgorički zatvor “Puž” svakog onoga tko se nije odazvao pozivu na mobilizaciju. Đukanović uz Bulatovića bio je najvatreniji zagovornik da se ide u Hercegovinu i okolicu Dubrovnika. Sad je on amnestiran od odgovornosti, a mi da odgovaramo za nešto na što nas je tadašnja vlast na kojoj su oni bili na čelu tjerala - tvrdi Duško Kilibarda daljnji rođak ozloglašenog ratnog huškača i današnjeg crnogorskog akademika Novaka Kilibarde. Rezimirajući ratnu prošlost u kojoj je kako kaže bilo svašta njegov kolega Petar Lazović tvrdi kako je u Mostaru preživio miniranje vojarne Sjeverni logor, koje je izvedena uz pomoć auto-cisterne.

- Sjedio sam u jednom restoranu stotinjak metara udaljenom od mjesta gdje je cisterna puna eksploziva eksplodirala - prisjeća se ovaj bivši pripadnik nikšićke brigade “Sava Kovačević”.

Sjeverni logor
Kad je puklo - nastavlja naš sugovornik - sva su stakla na restoranu i okolici popucala, bilo je ranjenih poginulih, a za tijelima četvoricom ratnih drugova još se traga. Iako su, nekoliko mjeseci prije eksplozije cisterne, crnogorski rezervisti okupirali i porušili selo Ravno, i nakon 15 godina smatraju da je napad na Sjeverni logor, gdje su bili smješteni, bio uvod u pravi rat na prostoru BiH u kojem je živote izgubilo na desetke njihovih suboraca. Danas kad su se ratne strasti ohladile, ističu kako su od strane aktualne crnogorske vlasti, koju vodi Milo Đukanović, izdani i odbačeni.


Krijemo se po šumama

Sad je krivica svaljena na nas i mi se moramo kriti po šumama kako nas ne bi uhitili isti oni koji su nas prije petnaest godina slali u rat od Dubrovnika do Mostara. To neće tako ići - poručuju jednoglasno nikšićki rezervisti koji su se umjesto sportskih kladionica, nakon dogovora sudskih vlast Crne Gore i Hrvatske, bacili na proučavanje popisa imena suboraca koji se sumnjiče za ratni zločin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije