Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOKAZI O SPORNIM CJEPIVIMA

Dječaku u organizmu pronašli do sada najveću vrijednost žive

14.06.2009.
u 23:00

Iz laboratorija “Philippe Auguste” iz Pariza je stiglo još devet novih nalaza urina djece kojoj su teška zdravstvena oštećenja možda prouzrokovana cijepljenjem DTPr cjepivom, potvrdila nam je Jagoda Savić, pravna zastupnica roditelja ove djece.

Najveće vrijednosti
Među novim nalazima tzv. urinarnih porfirina koji ispituju prisutnost teških metala u organizmu je i nalaz s do sada najvećom zabilježenom količinom žive. Ovaj nalaz dječaka N.M. ima vrijednost 43,4, što je snažno odstupanje od referentne vrijednosti koja se kreće od 5 do 9. Uz nalaz stoji i tumačenje da se radi o značajnom toksičkom učinku žive. Do sada najviša zabilježena vrijednost je 21,80 m.j. djevojčice M.R., koja sada živi u New Yorku, a dječak M.T., koji je nakon cjepljenja DTPr cjepivom prestao hodati, imao je u urinu vrijednost 21,40 m.j.

Urinarni porfirini su biološki markeri koji putem urina prate izlučivanje žive iz organizma. Drugih dokaza koji bi ukazivali na uzročno-posljedičnu vezu između DTPr cjepiva i teškog oštećenja zdravlja 96 djece iz BiH - nema. Jedini pravno validan dokaz je toksikološka analiza te jedne otvorene bočice, jer je 2002. izuzeta samo jedna bočica upotrebljavanog cjepiva i još četiri neotvorene bočice. Ovaj nalaz ponovno otvara pitanje otvorene bočice koja se od 2002. čuva u hladnjaku MUP-a SŽ-a i koja nikada nije poslana u laboratorij na toksikološku analizu.

Dječak koji je iz te bočice primio cjepivo pa prestao hodati, ima otpusno pismo iz bolnice Koševo iz 2002. U istom pismu stoji “da se ne isključuje ni mogućnost toksičnog učinka”. Nalaz iz Pariza, mišljenje sudskog vještaka toksikologa koji je tražio analizu bočice kako bi se utvrdila moguća veza između DTPr cjepiva i stečene invalidnosti kod ovog dječaka, kao i izjava prestižnog europskog laboratorija navodi da se živa u bočici može naći i nakon sedam godina.

Roditelji ogorčeni
Otac dječaka M.T. se 15. travnja 2009. pismeno obratio Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu i tražio od glavnog tužitelja Branka Šljivara da sam plati analizu te bočice. Jedna pretraga iznosi 50 eura, a on bi za tu i za još četiri bočice platio 250 eura.

- Od jednog policijskog inspektora iz MUP-a SŽ-u došla je informacija da je sadržaj bočice promijenjen i umjesto one tekućine koja je uzrokovala oštećenje zdravlja, sad se navodno nalazi neka nova tekućina. Ta je vijest među roditeljima izazvala ogorčenje. No, treba pričekati da se utvrdi činjenično stanje, navode roditelji čekajući reakciju MUP-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije