Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca ratnici

Dječaci su novi teroristi opasani bombama

Iraqi security forces remove a suicide vest from a boy in Kirkuk, Iraq, August 21, 2016. REUTERS/Ako Rasheed     TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters
1/5
23.08.2016.
u 13:00

Nova generacija nemilosrdnih terorističkih ubojica odgaja se u posebnim kampovima ISIl-a, a to su dječaci od 10 do 16 godina

Po svemu sudeći, teroristička organizacija Islamska država počela je kao džihadiste za svoje terorističke napade koristiti djecu samoubojice. Naime, bombaški napad na okupljene na vjenčanju u Gaziantepu na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 50 ljudi, izveo je dječak samoubojica star između 12 i 14 godina.

Lavići kalifata

Nedugo nakon toga, u iračkom gradu Kirkuku uhićen je dječak između 12 i 13 godina koji je na sebi ispod dresa Barcelone s imenom Lionela Messija nosio eksplozivni prsluk kojim je planirao izvesti napad ispred džamije gdje su se okupljali pripadnici muslimanske šijitske sekte.

Šokantan i tužan bio je prizor njegova privođenja: plakao je dok su ga irački vojnici privodili, a te su suze otkrile lice dječaka koji bi se još trebao igrati autićima.

Nasreću, spašen je i njegov život i životi mnogih nevinih žrtava. No, to nije bio prvi teroristički napad koji je izveo dječak samoubojica niti prvo uhićenje dječaka džihadista koji je planirao izvršiti teroristički napad. Kao što se zna, teroristička organizacija Islamska država masovno regrutira djecu i stvara novu generaciju nemilosrdnih terorista. Prema podacima nevladinih udruga, na području Sirije i Iraka regrutirano je više od pet tisuća maloljetne djece u dobi od 10 do 16 godina.

Od ljeta 2014. godine kada je teroristička skupina Islamska država proglasila tzv. kalifat, u borbama je poginulo više od 100 djece vojnika pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku. Njih 43 posto poginulo je u samoubilačkim napadima na vojnike, detonirajući improviziranu eksplozivnu napravu, a 37 posto ubijeno je u borbama pješaštva. Oko 20 posto ih se ubilo za vrijeme terorističkih napada na civile. Šokantan je podatak da u regrutiranju i treniranju tih lavića kalifata sudjeluju i njihove obitelji koje džihadistima omogućuju maksimalan i slobodan pristup svojoj djeci. To nisu oteta djeca!

U dženetu ih čeka hrana

Na brojnim fotografijama vidimo djecu kako nasmiješena poziraju s oružjem i ljudima koji su ih obučili, te se nakon završetka obuke zauvijek opraštaju od roditelja, svjesni odlaska na zadatak i u smrt.

Lokalne, regionalne i međunarodne organizacije upozoravaju da su ta djeca u jednoj od najtežih humanitarnih situacija u svijetu te da su zanemarena i zlorabljena u svemu s čime se ta kategorija stanovništva suočava u zadnjih pet godina: od ubijanja, raseljavanja, uskraćivanja prava na obrazovanje, različitih vrsta iskorištavanja i kršenja njihovih prava.

Dječje psihologe ne iznenađuje vesela reakcija djece koja idu u smrt.

Naime, kako to objašnjavaju psiholozi, dok djeca diljem svijeta proživljavaju svoje djetinjstvo igrajući razne dječje igre, djeca u samoproglašenom kalifatu na području Sirije i Iraka nemaju djetinjstvo jer su izolirana i samo gledaju ratne strahote, ubijanja i krvoprolića, političke i sektaške sukobe i imaju jedan jedini cilj, umrijeti kao mučenici sanjajući da će izvršiti samoubilački napad i pritom ubiti što više “nevjernika”.

Ono što je nevjerojatno – uče djecu da mrze svijet u kojem žive.

Bezrazložno ih svakodnevno tuku, a hranu im daju na kapaljku. Što su slatkiši, ta djeca ne znaju. Govore im neprekidno po nekoliko sati kako sve što trebaju jest čitati Kuran i razmišljati samo o mučeništvu.

Često slušaju predavanja o tome kako će, kad umru, biti primljeni u raj gdje ih čekaju jezera meda i mlijeka i 72 djevice, te da ondje ima neograničeno hrane i kako će ih ova slava učiniti herojima.

Nakon završetka “škole džihada”, ta su djeca potpuno pripremljena da postanu bombaši samoubojice i spremna su odmah boriti se jer su uvjerena da je to jedini učinkovit način slavljenja islama.

>>BiH: Uhićen ISIL-ovac koji je bio u bijegu 13 dana

>>Džihadisti uče iz Islama za neznalice

Komentara 10

JA
jasno
22:22 23.08.2016.

hasan uskoro : bebe teroristi, musk,i a tu i tamo i zensko, Baby,s terorist

Avatar nekakav
nekakav
13:17 23.08.2016.

a kolko ljudi ubiju američka djeca u samoj americi? samo trpajte probleme pod tepih, uskoro u sobu neće moći ući. ovo su slike uništene mladosti cijelih generacija, radi profita par korporacija. ako se čudite kako su im tako lako mozakzak isprali, pogledajte oko sebe, i recite dal vidi ijednu pametnu osobu, osobu koja nije podlegla općoj medijskoj propagandi i izvrtavanju činjenica? tako je i pojam fundamentalno postao nešto loše. hitler je zloupotrijebio kukasti križ, koji predstavlja nešto sasvim drugo od onog što je on radio. indoktrinacija je pojačana. mediji vas pucaju namjerno povučenim lažima i događajima. kako netko lijepe reče, pratiti treba samo trag novca, pa ćeš doći do naručitelja posla. eto, vidimo da se rusiju predstavlja kao strašnu opasnost, svi mediji tuku po njima, a kad ono, financijeri tih novina i natpisa su iz kruga vojno-industrijskog kompleksa. koji eto zadnje dvije godine na prostoru istočne europe dobiva enormne narudžbe, kako bi se preplašene države obranile. od koga, čega, od rusa? pa da si jedna litva, estonija, poljska, kupi ne znam kolko oružja, rus je pregazi za jedno popodne, u kakvom god da ej stanju. sve je ovo biznis, al narod guta, narod je slaba pamćenja. nisu samo hrvati odlazili u maglu, neki narodi su se totalno pogubili u magli.

JA
jasno
22:33 23.08.2016.

aj hasane, napisi nam kakve cokolade imu ponudili, ili mozda je taj djecak bio osvetnik svoje obitelji.koju obitelj je sasvim slucajno pogodila americka bomba u nastojanju amerike da pronadje skriveno tajno oruzje sadama huseina...hasane daj nam pisi o tome i onome sto ti ne volis pisati,tojest o istini sto se dogodilo tom djetetu (njegovoj obitelji)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije