Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJKOT PARADE

Delo: Zašto nam Srbija vodi vanjsku politiku?

Ivica Dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.07.2015.
u 09:24

Dačić: Tu se nema što slaviti jer je ta akcija imala užasne posljedice

Nakon što je u javnost izašla činjenica da je slovenska vlada pod pritiskom beogradske diplomacije odustala od sudjelovanja na vojnoj paradi u Zagrebu kojom Hrvatska obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, ljubljanski dnevni list Delo optužio je premijera Miru Cerara kako dozvoljava da mu Beograd vodi vanjsku politiku.

Nema se što slaviti

Time prvenstveno misli na šefa srbijanske diplomacije Ivicu Dačića koji je kazao da će svatko tko ode na proslavu Oluje uvrijediti Srbiju “jer tamo se stvarno nema što slaviti”. Upravo on je činjenicu da u Zagreb neće doći predstavnici europskih zemalja nazvao pobjedom srbijanske diplomacije.

– Mi nismo slali nikakve službene note ili demarše. Neki ministri nazvali su me da pitaju mislim li o tome doista tako, ja sam to ponovio kao naš službeni stav, a i želim reći da nimalo ne likujemo zbog toga što su oni odustali od sudjelovanja – kazao je Dačić i naglasio da je Oluja bila vojna akcija koja je imala užasne posljedice po srpski narod.

– Odlazak na obilježavanje te obljetnice Srbija bi protumačila kao antisrpski stav onih koji tamo odu. Time će pokazati odnos prema stradanjima srpskog naroda – kazao je i dodao kako tu nema likovanja. Ovom izjavom Dačić je dao do znanja da je Srbija u ovome slučaju vodila tihu diplomaciju i da su rezultati izvrsni.

Delo piše da je upravo Dačić zaustavio deset slovenskih gardista i tri borbena zrakoplova tipa pilatus da odu na paradu u Zagreb.

Cerarovo objašnjenje

Naime, ministrica obrane Andreja Karič početkom prošloga tjedna potvrdila je sudjelovanje na paradi, no vlada je objavila kako odustaje od puta. Vlada je promjenu mišljenja objasnila činjenicom da je riječ o vrlo osjetljivom vanjskopolitičkom pitanju za Sloveniju za koju su odnosi na jugoistoku Europe od strateškog značaja. Premijer je dodatno sve to pokušao opravdati izjavom da je ovdje došlo do zabune zato što je Slovenija mislila da je riječ o paradi u okviru NATO-a.

– Naknadno smo shvatili da je riječ o proslavi posebnog tima i da sudjelovanje Slovenije na njoj ne bi bilo primjereno – kazao je Cerar.

>> Za fijasko mimohoda nije kriv Vučić, nego hrvatske igre oko Oluje

Komentara 156

DU
Deleted user
09:34 20.07.2015.

dobili smo i sluzbeno kreditini rejting kao i grcka - smece najgore vrste. moze li netko o tome uspjehu sto napisati?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:41 20.07.2015.

Iz Dodigove RS je nestalo oko 200 tisuca Hrvata i oko 500 tisuca Bosnjaka, mnogi od njih na najgori i najbrutalniji nacin, a ovaj govori o Srpskim poslijedicama?

Avatar dmitarX
dmitarX
09:32 20.07.2015.

Vodi on i našu politiku, nažalost. Ne zadugo, nadam se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije