Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Populistička borba

David Cameron želi ograničiti useljavanje u Veliku Britaniju prema ‘hrvatskom modelu’

David Cameron
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
22.10.2014.
u 14:12

Hrvatska privremeno ograničava pristup radnicima onih zemalja EU koje nisu potpuno otvorile svoje tržište rada

Populističku borbu protiv useljavanja iz EU u Britaniju, koja je jedna od glavnih političkih tema u toj državi, tamošnji premijer David Cameron pokušat će riješiti prema “hrvatskom modelu”. Kako se doznaje, Cameron razmišlja uvesti ograničenja za useljavanje na isti način kao što Hrvatska reciprocitetom privremeno ograničava pristup radnicima iz onih država koje hrvatskim radnicima zasad nisu potpuno otvorile tržište rada, pa tako i Britancima.

Slobodno kretanje ljudi i radnika jedna je od “četiri slobode” na kojoj počiva EU tako da je malo vjerojatno da će Bruxelles dopustiti da Britanija uruši glavni princip EU. Hrvatska se ovdje našla samo zbog činjenice da se posljednja pridružila Uniji i da u nekim domenama još traju prijelazna razdoblja.

Prilikom ulaska Hrvatske u EU – kao što je bio slučaj i kod drugih država – članice imaju pravo uvesti mjere ograničavanja za otvaranje tržišta rada hrvatskim radnicima, ali s ograničenim rokovima – od dvije do maksimalno sedam godina. Za hrvatske radnike takvu su mjeru uvele Austrija, Belgija, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Španjolska te Velika Britanija. Reciprocitetom, Hrvatska je i za građane tih država uvela ista ograničenja.

Radnici iz tih država mogu raditi do 90 dana godišnje, temeljem potvrde o prijavi rada, no ako žele raditi dulje od 90 dana godišnje te zasnivaju radni odnos, trebaju podnijeti zahtjev za dozvolu za boravak i rad, za što moraju dokazati da imaju sredstva za uzdržavanje sebe i članova svoje obitelji te zdravstveno osiguranje. Iako je povjerenik EK za zapošljavanje László Andor iznio statistiku po kojoj imigranti u Britaniji uplate više poreza nego što iz njega “povuku” socijalnih davanja, i u toj, a i u nekim drugim državama, poput Njemačke, govore o dolasku emigranata kao o “turizmu za prikupljanje socijalnih beneficija”. No treba odvojiti socijalnu pomoć i naknadu za nezaposlene. Država iz EU nije dužna odobriti pravo na socijalnu pomoć useljenicima.

No praksa Europskog suda govori da strani državljani, kad imaju stalno boravište ili su u toj državi radili neko vrijeme, pa izgubili posao, imaju pravo na naknadu za nezaposlene.

Komentara 16

Avatar fircik
fircik
14:31 22.10.2014.

Tko još želi u Hrvatsku kada njezini državljani bježe van?

MX
MXLCLGTG
14:41 22.10.2014.

To im i prilici godinama i vjekovima su iskoristavali svoje kolonije i osiromasili dijelove zemlje unistili sve mislim u kolonijama sad im treba zatvoriti vrata ljigavci.

Avatar abcd
abcd
14:45 22.10.2014.

Englezima treba natrpati ISIL-ovce i ukrajinski desni sektor iliti kako ih oni zovu sirijski, libijski i ukrajinski aktivisti i freedom fighteri te ih pristekati na socijalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije